Sutra kreće za Minhen
0

Punkt pred Tržnicom: Svi žele pomoći malom Ališanu

Sarajevo-x.com
(Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Djeca od džeparca, penzioneri od penzije i svi drugi spremno su odvajali novac i ubacivali ga u kutiju u kojoj se na punktu ispred Tržnice u Sarajevu prikuplja pomoć za malog Ališana Omerbašića. Kako su nam kazali na punktu, Ališan u ponedjeljak u 13:30 trebao bi krenuti prema minhenskoj klinici Schwabing.

"Zahvaljujem se cijelom gradu na odzivu za pomoć mom Ališanu. Kada vidim svu tu humanost, mogu reći da sam ponosan građanin ovog grada", kazao nam je Ališanov otac Omer.

Mali Ališan je nakon operacije na Dječijoj hirurgiju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu obolio od sepse, nakon čega se njegovo zdravstveno stanje zakomplikovalo. Zbog sepse su kod dječaka nastale brojne komplikacije, kao što je odumiranje tkiva na pojedinim dijelovima tijela, a doktori su već odstranili dio tkiva na njegovom nosu. Ugroženi su mu i prstići na rukama i nogama. Liječenjem u Minhenu pomoći će Ališanu da ozdravi, a tamošnji liječnici kažu da mogu spasiti njegove prstiće na rukama i nogama.

Ališanu je pomogla i humanistica Sanela Jenkins koja je uplatila 10.000 eura direktno na račun bolnice Schwabing za liječenje malog Ališana. Koliki će biti troškovi liječenja, još uvijek se ne može pouzdano reći, a iz Minhena su poslali predračun porodici od 17.400 eura, ali u tu cijenu nisu uračunati lijekovi ni dodatni troškovi.