Uspjela humanitarna akcija
0

Ališan Omerbašić otputovao na liječenje u Njemačku

Piše: E. Gorinjac
Ališan Omerbašić u vozilu Hitne pomoći stiže na Aerodrom (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Ališan Omerbašić u vozilu Hitne pomoći stiže na Aerodrom (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Beba iz Sarajeva, 3,5-mjesečni Ališan Omerbašić, koji je tokom operacije na Dječijoj hirurgiji u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu dobio sepsu, nakon čega se njegovo zdravstveno stanje zakomplikovalo, danas je s roditeljima otputovao na liječenje u Njemačku.
Ališan Omerbašić u vozilu Hitne pomoći stiže na Aerodrom (npr: Foto: Sarajevo-x.com)
Ališan Omerbašić u vozilu Hitne pomoći stiže na Aerodrom (npr: Foto: Sarajevo-x.com)
Kako ne bi došlo do odstranjivanja oštećenog tkiva na Ališanovim prstićima na rukama i nogama, što su ovdašnji ljekari predlagali, dječakovi roditelji su odlučili potražiti pomoć u klinici Schwabing u Minhenu. Tamošnji doktori tvrde da se tako drastične mjere ne moraju poduzimati, te da će izliječiti Ališana bez radikalnih operacija.

Razgovarali smo sa Ališanovim ocem Omerom Omerbašićem neposredno pred polazak u Njemačku.

"On se osjeća dobro, smješka se i izgleda kao da je sretan što napokon idemo. Tamo je sve spremno, na aerodromu će nas dočekati vozilo hitne pomoći i odmah ćemo otići na kliniku. Doktori još uvijek ne mogu tačno reći kako će se odvijati liječenje i koliko će trajati. Kada dođemo tamo vjerovatno će sve biti mnogo jasnije. U ovom trenutku imamo dovoljno novca za liječenje, odnosno uplatili smo 20 dana boravka na klinici. Za dalje ćemo vidjeti. Želim se zahvaliti svim ljudima koji su pomogli da se sakupi novac kako bi moj sin mogao otići na liječenje koje mu je bilo nužno potrebno", rekao je Omerbašić za Sarajevo-x.com.

Podsjetimo, kako bi se sakupio novac za liječenje ove bebe, svoj doprinos su dali mnogi građani naše zemlje, a humanistica i filantrop Sanela Jenkins je preko svoje Fondacije donirala 10.000 eura.