BiH
5

Puljić: Praštajte, ojačajte svoju vjeru i hrabrite druge u vjeri

Anadolija
Foto: Anadolija
(Foto: Anadolija)
U Katedrali Srca Isusova u Sarajevu danas je obavljena procesija i služena je misa Cvjetnica.

Misu povodom Cvjetnice, katoličkog blagdana koji najavljuje Veliku nedjelju prije Uskrsa, predvodio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Nakon mise, kardinal Puljić je u propovijedi ponovio riječi jednog učenjaka, koji je rekao: "Pomozite čovjeku da spozna sam sebe, onda će postati ono što treba biti".

Kardinal Puljić podsjetio je i na riječi koje je izgovorio papa Franjo: "Bog se ne umara u praštanju i milosrđu, mi se umaramo u traženju njegovog oproštenja".

Kardinal je vjernicima poručio da u "predstojećoj svetoj sedmici treba doživjeti Božiju milost i oproštenje".

"Nakon mise, vratimo se kući i budimo ljudi koji imaju pouzdanja u milosrđe Božije, koji povjeruju u ljubav Božiju, koji su sposobni ljubavlju Božijom mijenjati ovaj svijet, praštajući i moleći za neprijatelje. Neka nas Gospodin ojača u vjeri, da i mi možemo hrabriti druge u vjeri“, rekao je Puljić.

Misa Cvjetnice, koja se danas slavi u crkvama, ima i dva posebna obreda: prvi je povorka s blagoslovljenim palminim i maslinovim granama, takozvana procesija, koja spominje Isusov slavni ulazak u Jerusalem, a drugi je cjeloviti izvještaj o Isusovoj muci. Običaj je da vjernici nakon mise ponesu maslinove grančice u svoje domove da bi "podsjećale kako je Isus svojom mukom, smrću i uskrsnućem stekao život s Bogom, život u milosti".