{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Puljić: Mnogi se izjašnjavaju kao vjernici, a ta vjera se niječe na svakom koraku

Klix.ba
17.4.2017. u 12:48
55
218
Puljić: Mnogi se izjašnjavaju kao vjernici, a ta vjera se niječe na svakom koraku
55
U Sarajevu je danas održan tradicionalni uskršnji prijem čiji je domaćin bio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. Među gosnima su bili i najviši zvaničnici BiH.
Na uskršnji prijem došli su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i Dragan Čović, a društvo im je pravila i ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack, Martin Raguž, predsjednik FBiH Marinko Čavara i drugi.

Kao i sve zvanice, spomenuti predstavnici i ambasadori učestvovali su u tradicionalnom tucanju jaja, simbolu novog života, koja se pripremaju i ukrašavaju povodom Uskrsa i Vaskrsa.

Kardinal Vinko Puljić iskoristio je pozornost okupljenih kako bi skrenuo pažnju na skrnavljenje vjere od onih koji se predstavljaju kao vjernici.

"U našoj zemlji se mnogi izjašnjavaju kao vjernici, a ta vjera se niječe na svakom koraku, kršeći osnovne Božje zapovijedi", rekao je kardinal.

On je također istakao da treba mijenjati mentalitet koji vlada u politici i koji poručuje "mi ćemo vama dati", jer niko ne može davati ono što nekome unaprijed pripada.

Puljić je istakao da bi ljudski sudovi trebali dovesti do katarze, ali da, ako nema kajanja za zlo i ako se zločin brani, onda nema ni izgradnje mira i pomirenja niti vraćanja povjerenja.

"Pravo na moje osobno dostojanstvo, slobode i ljudska i građanska prava, to se ne daje nego se u društvo ugrađuje. Pravo na rad se ne daje nego se stvaraju uvjeti da se ta prava ostvaruju. Pravo na privatno vlasništvo, to država ne daje nego poštuje i osigurava ostvarenje tih prava. Pravo na identitet vjerski, kulturni i nacionalni. To ne daju ni stranka, ni država, nego osiguravaju ostvarenje tih prava", istakao je kardinal Puljić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: