{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Puljić: Bog će pomoći ako čovjek pokaže dobru volju

F
26.12.2011. u 15:08
0
29
Puljić: Bog će pomoći ako čovjek pokaže dobru volju
0
Povodom katoličkog blagdana Božića nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić je u prostorima Svećeničkog doma Vrhbosanske nadbiskupije upriličio prijem za brojne zvanice iz javnog života.
Na prijemu su bili prisutni predstavnici društvenog i političkog života te predstavnici vjerskih zajednica, diplomatskog kora...

"Mi kršćani u slavlju Božića slavimo Boga koji se rodio kao dijete, da bi čovjeka približio Bogu,čovjeku samom i njegovim suputnicima na zemlji. Nažalost, svjedočimo udaljavanju ljudi na svim razinama iako se radi na procesu integracije i globalizacije. Do sada se pokazao proces integracije manjkav, jer nedostaju osnovne moralne i duhovne vrednote koje moraju biti temelj približavanja čovjeka čovjeku na trajnim vrijednostima, a ne samo na koristi, interesu profitu i potrošnji!, rekao je kardinal Puljić koji je ovom prilikom istakao značaj istine, pravde.

"Kada ćemo zaustaviti nemoral i kriminal u ovom društvu? Svi bismo htjeli da bude bolje, ali bez nas i Božje pomoći neće biti bolje. Bog neće izostaviti svoju pomoć, ako čovjek pokaže spremnost i dobru volju", poručio je Puljić.

Kardinal se također osvrnuo i na položaj vjerskih zajednica kroz zakone o restituciji, nacionalizaciji, vjerskim blagdanima, penzioniranju vjerskih službenika.

Na Božićnom prijemu bili su vjerski predstavnici među kojima i reisu-l-ulema Mustafa Cerić te delegacije Mitropolije dabrobosanske i Hebrejske zajednice u BiH. Božićnom primanju odazvali su se i najviši državni predstavnici vlasti na čelu s članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i zamjenikom predsjedatelja Vijeća ministara Draganom Vrankićem te predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denisom Bećirovićem. Prijemu su prisustvovali i entitetski predstavnici vlasti predvođeni predsjednikom Federacije BiH Živkom Budimirom, predsjednik vlade Nermin Nikšić i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Denis Zvizdić te kantonalni, gradski i općinski predstavnici vlasti među kojima je bio i sarajevski gradonačelnik Alija Behmen.

Prijemu su prisustvovali i gotovo svi predsjednici stranaka te brojni ambasadori na čelu s ambasadorom Hrvatske Tončijem Staničićem kao i drugi domaći predstavnici društvenog, naučnog i kulturnog života te međunarodni predstavnici kao i predstavnici dobrotvornih i nevladinih organizacija.

Uz kardinala Puljića na primanju su bili i apostolski nuncij u BiH nadbiskup Alessandro D'Errico i njegovi saradnici, vojni biskup u BiH mons. dr. Tomo Vukšić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Lovro Gavran te najbliži suradnici kardinala Puljića u Nadbiskupskom ordinarijatu vrhbosanskom kao i predstavnici raznih crkvenih institucija i redovničkih zajednica na čelu s predsjednicom Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH Ivankom Mihaljević.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: