BiH
30

Pudarić: Napad na Slavu Kukića je politički motivisan teroristički akt

Klix.ba
Svetozar Pudarić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Svetozar Pudarić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon napada na profesora Slavu Kukića u Mostaru stižu reakcije zvaničnika i političkih partija.

Potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić najoštrije je osudio ovaj napad koji se danas desio na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

“Zahtijevam da se hitno poduzmu sve istražne radnje kako bi se otkrio počinilac, a pošto sumnjam da se radi o politički motivisanom terorističkom aktu, tražim da istragu vode federalni istražni organi zbog sumnje u pristranost istražnih organa Hercegovačko-neretvanskog kantona”, izjavio je Pudarić danas u Sarajevu.

Oglasili su se i iz Socijaldemokratske partije BiH, također osudivši napad kao "jedan u nizu napada na sve što predstavlja normalne i progresivne snage u našoj zemlji".

"Profesor Kukić je brutalno napadnut u svom kabinetu na Filozofskom fakultetu od strane još nepoznatog počinitelja. Bez obzira na razloge napada, SDP BiH smatra da je napad na Kukića nedopustiv, pogotovo jer se radi o osobi koja je dio bh. akademske zajednice i čovjek koji se oduvijek borio za normalizaciju odnosa u našoj zemlji", saopćili su iz ove partije.

Dodaju kako se može reći da je napad očekivan, jer je u posljednje vrijeme Kukić jedan od gorljivih kritičara politike onih koji sa ponosom dočekuju dokazane i osuđene ratne zločince, a "u gradu koji je duboko podijeljen na nacionalne torove, odnosno obale, svaka osuda nečega što nije normalno, nailazi na osudu, ali onu fizičke prirode".

"Stoga SDP BiH od organa policije i sudstva u Hercegovačko-neretvanskom kantonu traži hitno privođenje i procesuiranje počinitelja ovog kukavičkog djela i nada se da će policija ovaj put imati više sreće u odnosu na neotkrivanje napada iz februara ove godine, kada je na istovjetan način napadnut Josip Milić, predsjednik Unije nezavisnih sindikata Federacije BiH i još jedan kritičar nacionalne politike koja skoro 20 godina vedri i oblači Mostarom. SDP BiH ovim putem upućuje i svoju podršku profesoru Kukiću i želi mu što brži oporavak", navodi se u saopćenju SDP-a.