BiH
0

Pudarić: Nadam se da Budimir neće izbrisati Džihanovića

FENA
Svetozar Pudarić (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Svetozar Pudarić (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Potpredsjednici Federacije BiH Svetozar Pudarić i Mirsad Kebo sutra će se ponovo sastati s predsjednikom FBiH Živkom Budimirom i još jednom će razmotriti prijedlog za imenovanje trojice sudija Ustavnog suda FBiH.

Svetozar Pudarić je u izjavi za Fenu kazao da očekuje da Budimir u ponedjeljak ponudi svoju konačnu odluku na saglasnost o imenovanju i nada se da će to biti imena koju su dva potpredsjednika već potpisala, a to su Dragica Dragičević, Mladen Srdić i Šahbaz Džihanović.

"U javnosti su se pojavile nepotvrđene informacije da će Budimir predložiti zamjenu nekog od potencijalnih kandidata u odnosu na imena koja su poznata javnosti posljednjih petnaestak dana. Ne mogu da vjerujem da može doći do novog prijedloga jer nema nikakvog razloga za izmjene", izjavio je Pudarić.

"Predsjednik FBiH je prije odlaska u Južnu Koreju rekao da je saglasan sa kandidatima koje su predložila dva potpredsjednika, nakon što izvrši neke provjere za kandidata Šahbaza Džihanovića. Lično mi nije jasno zašto su potrebne dodatne provjere za ovog kandidata, jer sve provjere su izvršene prilikom izbora Džihanovića za sudiju Suda BiH. Takvu provjeru izvršilo je i Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH u postupku po konkursu za sudiju Ustavnog suda FBiH. Zbog toga mislim da nema nikakvih razloga da se ne da saglasnost Džihanoviću", kazao je Pudarić.

Ako se to ipak desi, smatra Pudarić, onda je to isključivo zbog odlaganja izbora nedostajućih sudija u Ustavnom sudu i bespotrebnom otezanju imenovanja. To je, kazao je, kupovina vremena i dezavuisanje potpredsjednika Kebe i cijelog ovog procesa.

"Kebo je jasno rekao u dopisu Budimiru da očekuje da predsjednik FBiH poštuje njegov stav i da će imati povjerenja u njegov izbor. Ako to Budimir ne ispoštuje, za šta je i sam dao načelnu saglasnost, onda će pasti i posljednja institucija u Federaciji gdje još postoji dijalog. Takav dijalog više ne postoji u Federalnoj vladi, već jasno suprostavljeni stavovi po mnogim pitanjima. U Parlamentu FBiH jasno su razgraničena dva politička bloka.

Predsjednik i dva potpredsjednika Federacije do sada su uspjeli održati nivo dijaloga i razumijevanja čak i kada se nismo slagali oko nekih pitanja. Smatram da bi brisanjem kandidata Džihanovića sa spiska za sudiju Ustavnog suda doveo do potpune blokade svih institucija. To govori da bi nekome bilo u interesu da zaustavi život u Federaciji, a također bi značilo da je i predsjedniku FBiH stao na stranu onih koji bi da blokiraju život u Federaciji", pojasnio je Pudarić.

Navodi da bi i političkom početniku bi bilo jasno da se samo kupuje vrijeme i da se troši na to kako ništa ne bi funkcionisalo te se namjerno stvara privid krize.

"Svjedoci smo koliko je za bilo kakvu odluku potrošeno mnogo vremena, jer SDA, HSP i NS Radom za boljitak združeno odugovlače i onemogućavaju tijelima ili organima da donesu potrebne odluke. To je smišljena opstrukcija spomenutih političkih partija koje više nisu dio parlamentarne većine, a hoće da ostanu na vlasti mimo svih demokratskih pravila. Da li se u tome priključio i predsjednik Federacije BiH, to ćemo vidjeti sutra", zaključio je Pudarić.