{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pudarić: Granit je jedan od naših prioriteta

F
24.4.2013. u 15:07
0
7
Pudarić: Granit je jedan od naših prioriteta
0
Pudarić: Granit je jedan od naših prioriteta
Svetozar Pudarić (Foto: Klix.ba)
Potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić, ministar privrede u Vladi HNK-a Amer Zagorčić, ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave u HNK-u Radenko Mirić i predsjednik Općinskog vijeća Jablanica Damir Šabanović, danas su o rješavanju pitanja "Granita“ u Jablanici razgovarali s radnicima, sindikalnim povjerenicima i stečajnim upravnikom Velijom Sabljićem.
Ministar privrede Zagorčić informirao je prisutne da su na Skupštini povjerilaca prije devet dana uspjeli zaustaviti aktivnosti u pravcu likvidacije ove firme, da je on na sjednici Vlade HNK-a u petak iznio prijedlog stečajnog plana, koji nije usvojen jer za njega nisu glasala tri ministra SDA.

"Došli smo da vam kažemo da federalna vlast podržava napore Vlade HNK-a i da nema nijednog razloga da Granit ponovo ne stane na svoje noge. Oni koji su mislili jeftino doći do Granita spriječeni su. Sada svi radimo u pravcu reorganizacije firme i stanje i raspoloženje je mnogo bolje nego prije godinu dana kada sam ovdje boravio. Sudski proces privodi se kraju, mi smo uz vas i sigurno ćemo zajedno pobijediti one snage koje žele likvidaciju Granit. Granit je jedan od naših prioriteta", rekao je Pudarić.

Predsjednik sindikalne organizacije Memsud Ćosić rekao je da trenutno rade s oko 30 posto kapaciteta, ali uz pomoć Vlade Kantona sigurno će istrajati u očuvanju firme.

Stečajni upravnik Sabljić rekao je da ljepše vrijeme garantuje veću proizvodnju i ključno je usvajanje stečajnog plana, čime bi se moglo penzionirati oko pedeset radnika, bio bi postavljen menadžment firme i "Granit“ bi veoma brzo pokazao svoje potencijale.

Sunovrat "Granita“ počeo je 31. 5. 2004. godine kada je Agencija za privatizaciju HNK-a potpisala ugovor s "Ortačkom grupom“ o prodaji 67 posto državnog kapitala. Tada je u "Granitu“ radilo 416 radnika, kriminal se naglo razvijao, dugovi rasli, a broj zaposlenih stalno smanjivao i 5. februara 2010. kada počinju štrajkovi radilo je 320 radnika, a sada "Granit“ ima 230 zaposlenih.

Proizvodnja je bila zaustavljena 27 mjeseci, da bi bila pokrenuta 9. aprila 2012., dolaskom trećeg stečajnog upravnika.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: