{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pudarić: Granit je jedan od naših prioriteta

F
24.4.2013. u 15:07
0
7
Pudarić: Granit je jedan od naših prioriteta
0
Pudarić: Granit je jedan od naših prioriteta
Svetozar Pudarić (Foto: Klix.ba)
Potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić, ministar privrede u Vladi HNK-a Amer Zagorčić, ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave u HNK-u Radenko Mirić i predsjednik Općinskog vijeća Jablanica Damir Šabanović, danas su o rješavanju pitanja "Granita“ u Jablanici razgovarali s radnicima, sindikalnim povjerenicima i stečajnim upravnikom Velijom Sabljićem.
Ministar privrede Zagorčić informirao je prisutne da su na Skupštini povjerilaca prije devet dana uspjeli zaustaviti aktivnosti u pravcu likvidacije ove firme, da je on na sjednici Vlade HNK-a u petak iznio prijedlog stečajnog plana, koji nije usvojen jer za njega nisu glasala tri ministra SDA.

"Došli smo da vam kažemo da federalna vlast podržava napore Vlade HNK-a i da nema nijednog razloga da Granit ponovo ne stane na svoje noge. Oni koji su mislili jeftino doći do Granita spriječeni su. Sada svi radimo u pravcu reorganizacije firme i stanje i raspoloženje je mnogo bolje nego prije godinu dana kada sam ovdje boravio. Sudski proces privodi se kraju, mi smo uz vas i sigurno ćemo zajedno pobijediti one snage koje žele likvidaciju Granit. Granit je jedan od naših prioriteta", rekao je Pudarić.

Predsjednik sindikalne organizacije Memsud Ćosić rekao je da trenutno rade s oko 30 posto kapaciteta, ali uz pomoć Vlade Kantona sigurno će istrajati u očuvanju firme.

Stečajni upravnik Sabljić rekao je da ljepše vrijeme garantuje veću proizvodnju i ključno je usvajanje stečajnog plana, čime bi se moglo penzionirati oko pedeset radnika, bio bi postavljen menadžment firme i "Granit“ bi veoma brzo pokazao svoje potencijale.

Sunovrat "Granita“ počeo je 31. 5. 2004. godine kada je Agencija za privatizaciju HNK-a potpisala ugovor s "Ortačkom grupom“ o prodaji 67 posto državnog kapitala. Tada je u "Granitu“ radilo 416 radnika, kriminal se naglo razvijao, dugovi rasli, a broj zaposlenih stalno smanjivao i 5. februara 2010. kada počinju štrajkovi radilo je 320 radnika, a sada "Granit“ ima 230 zaposlenih.

Proizvodnja je bila zaustavljena 27 mjeseci, da bi bila pokrenuta 9. aprila 2012., dolaskom trećeg stečajnog upravnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: