Godišnjica atentata
880

FOTO+VIDEO / Pucanj u Sarajevu koji je svijet odveo u rat

Klix.ba
Tog 28. juna 1914. godine Gavrilo Princip, član organizacije "Mlada Bosna" izvršio je atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju.
Franc Ferdinand u društvu austrougarskih zvaničnika (Foto: AFP)
Franc Ferdinand u društvu austrougarskih zvaničnika (Foto: AFP)
Ferdinand je u Sarajevu trebao pogledati prvi tramvaj u Evropi, obići austougarske trupe i pogledati vojne vježbe te posjetiti Zemaljski muzej. Sofija nije bila kraljevske krvi te se zbog toga u Beču nije mogla voziti u istom automobilu kao i njen suprug. Međutim, na 14. godišnjicu njihovog braka, koja se poklopila sa danom posjete Sarajevu, Sofija je ipak sjedila sa svojim suprugom.

Kolona od šest automobila kretala se prema Vijećnici, gdje se Ferdinand trebao sastati sa tadašnjim gradonačelnikom Fehimom Čurčićem. Prestolonasljednik i njegova supruga su se nalaziili u drugom automobilu sa generalom Potorekom.

Na putu prema Vijećnici, Nedeljko Čabrinović je na bacio bombu na automobil Franca Ferdinanda, ali je vozač, grof Harač, ujedno i vlasnik automobila, uspio reagovati na vrijeme te je bomba izbačena na ulicu. Nakon eksplozije, povrijeđeno je nekoliko destaka Sarajlija.

Prestolonasljednik Ferdinand i njegova supruga Sofija prije atentata (Foto: AFP)
Prestolonasljednik Ferdinand i njegova supruga Sofija prije atentata (Foto: AFP)
Nakon neuspjelog pokušaja, Čabrinovic je progutao cijanid bez dejstva. Nakon ovog, ubrzo je i uhapšen. Među hiljadama Sarajlija nalazio se i Gavrilo Princip, koji se nakon prvog pokušaja atentata uputio niz ulicu Franje Josipa. Povorka je krenula dalje i automobil, u kojem se nalazio prestolonasljednik, se zaustavio ispred radnje Morisa Šilera, nedaleko od mjesta gdje je stajao Princip.

Atentator je izvukao pištolj i prvim pucnjem pogodio Ferdinanda, dok je drugim metkom, koji će, ispostavit će se nekoliko minuta kasnije, biti fatalan za Sofiju. Njega, kao i ostale atentatore uhvatili su Sarajlje.

Gavrilo Princip je uhapšen nedugo nakon atentata (Foto: AFP)
Gavrilo Princip je uhapšen nedugo nakon atentata (Foto: AFP)
Osnovnu ulogu u atentatu je odigrala tajna srpska teroristička organizacija Crna ruka, koja je službeno osnovana 10. juna 1910. godine, iako su njeni članovi već ranije bili uključeni u terorističke operacije i politička ubistva.

U samom atentatu je učestvovalo sedam osoba raspoređenih od mjesta gdje su se održavale vježbe do Vijećnice. Gavrilo Princip i ostali atentatori su uhvaćeni i suđeno im je u Solunskom procesu 1917. godine.

Ovaj atentat poslužio je kao povod za početak Prvog svjetskog rata.