BiH
4

PSVE u oktobru razmatra monitoring izvještaja o BiH

FENA
Šef kluba poslanika SDP-a BiH u Parlamentu BiH Saša Magazinović sastao se sa šeficom ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey.

Naglasak u razgovoru stavljen je na predstojeću sjednicu Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE) gdje je Magazinović član bosanskohercegovačke delegacije.

Na narednom zasjedanju se očekuje redovna prezentacija novog monitoring izvještaja o BiH, kao i rasprava o situaciji u našoj zemlji. U tom smislu, Magazinović će aktivno učestvovati u radu i imati izlaganje na samoj sjednici gdje će govoriti o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Sagovornici su izrazili nadu da će do sjednice PSVE, koja će se održavati u istom periodu kada i briselski sastanak ključnih političkih lidera, biti postignut značajan napredak u implementaciji presude Sejdić-Finci.

Govoreći o dosadašnjim razgovorima po pitanju implementacije presude, Magazinović je naglasio da SDP očekuje od svih aktera da pokažu fleksibilnost koju je pokazao SDP prihvatajući da se u procesu izmjene Ustava razgovara i o izboru članova Predsjedništva BiH iz Parlamenta, kao i direktnim izborima na način kako je do sada bila praksa, uz ogradu da za SDP nije prihvatljiv princip „jedan način izbora u RS, drugi u FBiH“, niti formiranja etničkih izbornih jedinica, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Sagovornici su razgovarali i o izmjenama Izbornog zakona BiH neophodnim za raspisivanje izbora u maju naredne godine.

Magazinović je naglasio da se radi o tehničkom pitanju ispravke dijela zakona u kojem se nabrajaju imena općina, za koju ne vjeruje da će biti prepreka za raspisivanje izbora. S druge strane, kada je u pitanju izmjena ovog zakona u vezi grada Mostara, on je još jednom ponovio stav SDP-a da će podržati svako rješenje koje je odraz koncenzusa kreiranog i dogovorenog u Mostaru i od strane Mostaraca, te da je krajnje vrijeme da se mostarska politika prestane voditi iz kojekakvih centara moći izvan ovog grada.

U saopćenju se navodi da su se sagovornici složili da održavanje izbora naredne godine ne smije biti kočnica za normalan život i da se aktivnosti u svim oblastima trebaju normalno odvijati, jer je BiH već izgubila mnogo vremena i sebi ne može dopustiti da život stane svaki put kad se približe izbori.

"Politička i ekonomska situacija je toliko ozbiljna da je krajnje vrijeme da se apsolutno svi uozbilje i koncentrišu na ključna pitanja kao što su ekonomija, socijalna politika, borba protiv korupcije, te približavanje EU i NATO-u, umjesto što se neumorno kreiraju za život građana nevažne populističke teme na kojima se pokušava izvući pokoji politički poen. Ovo ljeto smo bili svjedoci toga. Ljeto prolazi, vrijeme je i da takav način bavljenja politikom prođe i da se svi zajedno bavimo temama od kojih zavisi život običnog čovjeka", istakao je šef kluba SDP-a BiH u Parlamentu BiH Saša Magazinović, saopćeno je iz Centra za informisanje SDP-a BiH.