{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDP poziva političke lidere da se okrenu rješavanju problema

27.8.2013. u 19:15
4
85
SDP poziva političke lidere da se okrenu rješavanju problema
4
Na sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH danas je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini s posebnim naglaskom na septembar, mjesec intenzivnih pregovora uoči sastanka na visokom nivou “Evropska unija - Bosna i Hercegovina o procesu pristupanja BiH EU” koji je zakazan u Briselu za 01. oktobar 2013.


Kako je saopćeno iz Sekretarijata za informisanje SDP-a naglašena je važnost rješenja ključnih pitanja kao što su implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić- Finci” i pitanje vojne imovine.

"Predsjedništvo je još jednom istaklo svoje strateško opredjeljenje okrenuto uvijek prema rješenju problema.
Imajući u vidu važnost kandidatskog statusa u EU, SDP je pokazao maksimalnu fleksibilnost prihvativši, pored preferiranog indirektnog izbora članova Predsjedništva BiH, da razgovara i o direktnom izboru kao mogućem modelu. Predsjedništvo SDP-a poziva sve relevantne političke faktore da također pokažu fleksibilnost i stvarnu želju za dogovorom. Ukoliko se to i desi možemo biti optimisti da će doći do dogovora", stoji u saopćenju ove stranke.

Predsjedništvo SDP-a dalo je punu podršku premijeru Nerminu Nikšiću i obavezalo sve one koji negdje obnašaju funkciju u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u ime SDP-a da, bez obzira na opstrukcije i kreatore politike “što gore to bolje”, rade na reformama i rješavanju ključnih problema.

Na sjednici je podcrtan stav da je šteta za BiH da se veoma malo u javnosti govori o stvarnim životnim problemima i ekonomskim pitanjima, dok se pažnja uglavnom posvećuje sukobima pojedinaca i stranaka o temama od kojih ne zavisi život običnog čovjeka.

"Jasno je da od politiziranja svih mogućih tema, populizma i manipulacija emocijama građana, država Bosna i Hercegovina neće imati nikakve koristi. SDP smatra da bi ekonomija, socijalna pitanja, reforma ustava kao preduslov za nastavak EU puta i rješavanje pitanja vojne imovine kako bi napravili korak bliže punopravnom članstvu u NATO-u trebali biti primarna agenda svakog odgovornog političara i stranke", kažu u SDP-u.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: