BiH
403

Psihologinja Efendić-Spahić: Neka Mahirov slučaj bude pouka roditeljima za odgoj vlastite djece

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nakon tragične smrti Mahira Rakovca prsti krivice uprti su u mnoge, počevši od škole koju je pohađao, do države i društva uopće. Međutim, stručnjaci smatraju da dio krivice snose i roditelji djece, te da ponašanje koje ona ispoljavaju u školi najčešće potječe od situacije u porodici.

Brzina i stres savremenih trendova života mnogima ne daju dovoljno vremena pozabaviti se odgojem vlastite djece.

Prema pojedinim podacima, vrijeme koje roditelji prosječno provedu sa svojom djecom u posljednjih 50 godina skraćeno je za gotovo pedeset posto. Takav je slučaj i sa Bosnom i Hercegovinom. Svako treće dijete u jednom periodu svog odrastanja bude žrtva ili počinitelj vršnjačkog nasilja.

Prema riječima naše sagovornice, osim države i odgojnih ustanova, veliku ulogu u sprečavanju ove pojave imaju i sami roditelji djece.

"Nasilna djeca najčešće dolaze iz domaćinstava sa nestabilnom porodičnom strukturom. Roditelji kod kojih vlada neadekvatna emocionalna klima teže ka tome da probleme rješavaju nasilnim putem, odnosno koriste različite oblike agresivnosti za socijalizaciju i discipliniranje djeteta", objasnila je za Klix.ba Tamara Efendić-Spahić, profesorica psihologije na Filozofskom fakultetu u Tuzli.

Kako nam je rekla, djeca koja odrastaju u takvom okruženju ono što su naučili kod kuće često prenose i u školsko dvorište.

Slična je situacija i sa djecom žrtvama nasilja.

"To su djeca koja dolaze iz porodičnih okruženja koja su prezaštitnička. S obzirom na vrijeme i stanje u kojem živimo vrlo se teško kao roditelji tome možemo oduprijeti, ali moramo shvatiti da je takav odnos štetan za dijete", rekla je za Klix.ba autorica knjige "Psihologija roditeljstva".

Djeca kojima roditelji daju pozitivne poticaje prilikom socijalizacijskog procesa, prema riječima profesorice Efendić-Spahić, postat će samouvjerena, jaka i kompetentna uhvatiti se ukoštac s nasilnicima.

"To prepoznaju i nasilnici koji će jedno samouvjereno i jako dijete najčešće ostaviti na miru", smatra ona.

Dodaje da bi roditelji trebali iskoristiti slučaj Mahira Rakovca kako bi porazgovarali sa svojim djetetom i otkrili eventualne probleme s kojima se njihovo dijete suočava.

"Iz onoga što se dogodilo malom Mahiru, djeca uz pomoć svojih roditelja trebaju izvući zaključke koji će ih navesti na osudu ovog slučaja, tako da se ovakvi nemili događaji u budućnosti mogu prevenirati", zaključila je Tamara Efendić-Spahić.