Bez njih bi bilo puno teže
0

Psi tragači na granicama BiH su nepogrešivi

Piše: Nedžad Jamaković
Detalj sa obuke službenog psa za patrolnu djelatnost (Foto: Granična policija BiH)
Pripadnicima Granične policije BiH su u otkrivanju narkotika i eksploziva na graničnim prijelazima od velike pomoći službeni psi, koji su nepogrešivi u obavljanju svojih zadataka. Sarajevo-x.com vam donosi priču o psima koji pomažu graničarima u kontroli granica naše zemlje, odnosno onoga što ulazi u našu zemlju.

Njemački ovčar King je prije nekoliko dana otkrio 423 grama droge skank na Međunarodnom graničnom prijelazu Rača. King već dvije godine pomaže pripadniku Granične policije BiH Omeru Hasikiću koji radi u Jedinici za podršku i kontrolu.

"Zaustavili smo Peugeot kojim je upravljao Aleksandar M. iz Šida (Srbija). Na upit ima li šta prijaviti te na poziv da izađe iz auta, vozač je rekao da nema ništa prijaviti, ali nije izlazio iz auta. Odmah nam je bio sumnjiv te sam otvorio vrata sa suvozačeve strane i otvorio pretinac u autu. Vidio sam sprej za omamljivanje i to je bio dovoljan signal. Vozač se pravdao da auto koristi njegova supruga te da ona nosi taj sprej radi lične sigurnosti. Međutim, kad smo doveli Kinga, on je odmah nanjušio paket ispod vozačevog sjedišta u koji je u tri-četiri celofana bila upakovana droga skank", priča Hasikić kako je spriječeno krijumčarenje droge u našu zemlju.

Ništa im ne može promaći

Kriminalci sve više, pojašnjava naš sagovornik, rade na tome da spriječe pse da otkriju miris droge, ali im to baš i ne polazi za rukom, jer psi imaju i taj detalj u obuci. "Pripremamo ih na različite situacije, tako da oni obično ne griješe i ne može im ništa promaći", ističe Hasikić. Psi su naravno efikasni tek kad graničari zaustave neki automobil čiji im je vozač sumnjiv, ili kad unaprijed imaju dojavu koga mogu očekivati na graničnom prijelazu.

"Od velikog su nam značaja informacije koje dobijamo od kolega iz drugih policijskih agencija, jer tada znamo na šta trebamo obratiti pažnju. Bez toga, mi zaustavljamo vozila za koja, na osnovu naših iskustava, procijenimo da su sumnjiva. Ne može se reći da na granicama 'padaju' pretjerano velike količine droge, ali takvih slučajeva ima i nisu malobrojni", dodaje Hasikić.

Hiperaktivni belgijski ovčari

On je naveo i kako vodiči službenih pasa u GP BiH nerijetko pomažu, zajedno sa svojim psima i kolegama iz drugih policijskih agencija u našoj zemlji. Iako on radi sa njemačkim ovčarom, Hasikić navodi kako su najefikasniji belgijski ovčari ili malinoe. "To su hiperaktivni i vrlo efikasni psi. Zadovoljstvo je raditi s njima. Inače, mi veoma vodimo računa o našim psima, a često ih vodimo i kući, mada oni imaju stacionare pri našim terenskim uredima", kaže Hasikić.

Granična policija BiH raspolaže sa 26 pasa za otkrivanje eksploziva i narkotika te za napad i odbranu (patrolni psi). Pas koji je obučen za otkrivanje narkotika ne može raditi na otkrivanju eksploziva i obrnuto. Tri su vrste pasa kojima raspolažu u Graničnoj policiji, njemački ovčari, malinoe i labradori i sve tri vrste su izuzetno podobne za pomoć graničarima. Osim ovih u GP BiH imaju i jednog rotvajlera koji je angažiran kao patrolni pas.

Po završenoj obuci vrijede do stotinu hiljada KM

"Nakon što su prošli obuku, ovi psi su od 2003. uključeni u rad Granične policije. Sistematizacijom je predviđeno da imamo 29 pasa, tako da nam nedostaju još tri. Mi ove pse nabavljamo za 2-3 hiljade KM, a potom ih obučavaju naši instruktori pasa. Pas koji završi ovu policijsku obuku, koja traje između šest i 12 mjeseci, na tržištu vrijedi 50-100 hiljada KM, a zaista su nam od velike pomoći. To se najbolje vidi na primjeru provjere ima li, recimo, eksploziva na aerodromu. Za takav posao bismo trebali angažirati 20-30 policajaca koji bi sav prostor provjerili za dva ili više sati. Psu je dovoljno 20 minuta da provjeri čitav prostor", kaže za Sarajevo-x.com inspektor za koordinaciju rada mobilnih jedinica za podršku i kontrolu GP BiH Senad Franca.

"Poklanjamo zaista veliku pažnju našim psima, brinemo o njihovoj ishrani, veterinarskim pregledima i zdravstvenom stanju. Ja vrlo često ističem koliko psi olakšavaju naš rad, jer bez njih bi dosta toga išlo puno teže", zaključio je.