Zajedno za sigurne granice
0

Pod nadzorom sve na Savi - nezakonitosti ne mogu promaći

Sarajevo-x.com
Od samog osnivanja Granične policije Bosne i Hercegovine, njeni čelnici ističu da je koordinacija i saradnja bitan faktor u radu savremene policijske agencije. Osim izrazito dobre saradnje sa policijskim agencijama i institucijama u BiH, Granična policija veliki značaj pridaje međunarodnoj, a osobito saradnji sa policijskim upravama susjednih zemlja.

Na osnovu protokola i sporazuma potpisanih između BiH i susjednih država, ta saradnja je pojačana i provođenjem zajedničkih patrola uz državnu granicu sa Srbijom, Crnom Gorom i Hrvatskom. Mješovite patrole postale su učinkovito sredstvo u borbi protiv prekograničnog kriminala.

"U novembru 2008. godine započeli smo sa sprovođenjem zajedničkih patrola sa kolegama iz Republike Hrvatske i do sada smo imali 293 zajedničke ophodnje. Najčešće su te ophodnje brodom pošto je granica na rijeci Savi. Međutim, one se često obavljaju i službenim vozilima a ponekad se rade i pješačke ophodnje", kazao je Zdravko Sedlo, komandir jedinice Granične policije Orašje.

Ivo Jakšić, policijski službenik Policijske postaje Županja MUP-a Republike Hrvatske dodaje kako je cilj tih ophodnji sprečavanje nezakonitih prelazaka državne granice, krijumčarenja osoba, roba i drugih oblika nezakonitih radnji koje bi se mogle desiti.

"Kontroliramo cijelu Savu, obje obale. Ne može nam niko umaći. Nadziremo sve, od nezakonitog ribolova do nezakonite eksploatacije šljunka i pjeska", pojašnjava Mihael Lešić, policijski službenik Policijske postaje Županja MUP-a Hrvatske, a njegov kolega iz BiH, Milan Tanasić zaključuje kako mješovite zajedničke patrole omogućavaju bolji nadzor i zaštitu granice.

Graničari spasili trojicu od utapanja

Zadatak zajedničkih patrola nije samo borba protiv kriminala. Nerijetko se nađu u situaciji i da pomognu građanima u nevolji. Fikret Smajić, policijski službenik JGP Orašje, sa svojim kolegom Pericom Bajovićem tokom redovne patrole na Savi od utapanja je spasio dva dječaka i jednog starijeg muškarca.