|

Psi Hob i Jerko Hannibal obučeni za otkrivanje mina predani Deminerskom bataljonu

Psi Hob i Jerko Hannibal obučeni za otkrivanje mina predani Deminerskom bataljonu
48
Klix.ba
26.5.2017. u 14:13
11
komentara
48

dijeljenja
1/4
2/4
3/4
4/4
Dva psa za otkrivanje mina - Hob i Jerko Hannibal – predana su danas Deminerskom bataljonu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.
U okviru svojih nastojanja da ojača kapacitete države za učinkovito otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini, Vlada Švicarske podržala je obuku dva psa i njihovih vodiča u Globalnom centru za obuku pasa za otkrivanje mina organizacije Norveška narodna pomoć u Blagovcu, Vogošća. Obučeni psi su donirani Deminerskom bataljonu Oružanih snaga BiH kako bi se poboljšala učinkovitost aktivnosti na razminiranju u zemlji.

Zvaničnoj ceremoniji primopredaje dva obučena psa – koji se zovu Hob i Jerko Hannibal, prisustvovali su Barbara Dätwyler Scheuer, direktorica za saradnju pri Ambasadi Švicarske u BiH, brigadni general Ivica Jerkić, dozapovjednik Operativnog zapovjedništva Oružanih snaga BiH za resurse i Darvin Lisica, regionalni direktor programa za razoružanje za Jugoistočnu Evropu Norveške narodne pomoći.

"Uvjerena sam da su dva psa za otkrivanje mina važna investicija u budućnost i da će Hob i Jerko Hannibal pomoći Deminerskom bataljonu u provođenju svojih važnih i humanih aktivnosti, te će tako doprinijeti čišćenju zemlje od mina na najbrži mogući način. To će ne samo povećati sigurnost građana BiH, nego i poboljšati njihove uslove za živote i doprinijeti društveno-ekonomskom razvoju zemlje", izjavila je Barbara Dätwyler Scheuer.

Od 2003. godine, Vlada Švicarske kontinuirano podupire program za uklanjanje mina Norveške narodne pomoći u BiH. Proteklih godina je na aktivnosti na uklanjanju mina širom zemlje uloženo 10 miliona KM. Cilj projekta je poboljšanje kvalitete života stanovnika na područjima pod minama, kasetnom municijom i drugim neeksplodiranim ubojitim sredstvima. Aktivnosti realizirane u okviru programa koji podupire Vlada Švicarske omogućile su čišćenje više od 4.000.000 m2 zemljišta pod minama u 33 zajednice.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...