BiH
0

PSBiH: Racionalizirati troškove zakupa za institucije BiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjem zasjedanju obavio je raspravu o svim tačkama dnevnog reda, a nakon pauze koja je data do 15.30 sati izjasnit će se o svakoj od njih.

Prethodno, razmatran je i Izvještaj Ureda za reviziju institucija BiH o izvršenoj reviziji učinka o temi "Upravljanje troškovima zakupa za rad i smještaj institucija BiH".

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma podržala je ovaj izvještaj te usvojila i dva zaključka.

Jedan od njih predviđa da se naloži Vijeću ministara BiH da realizira sve preporuke revizije i da o poduzetim aktivnostima izvijesti Predstavnički dom u roku od 90 dana od dana prijema zaključka.

Također traži se od Vijeća ministara BiH da do kraja juna 2012. godine izradi i dostavi Predstavničkom domu plan racionalizacije troškova zakupa i strategiju za dugoročno rješavanje pitanja smještaja institucija BiH.

Tokom poslaničke diskusije o Izvještaju, rečeno je da revizija kaže i koje su moguće uštede - ako bi svaka institucija smanjila cijenu zakupa za samo jednu KM ušteda bi bila 200 hiljada, ako bi svaka institucija smanjila zakupljenu površinu po uposlenom za samo jedan metar kvadratni to bi bilo 160 hiljada KM.

U Izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH između ostalog, navodi se da institucije BiH na zakupljivanje različite imovine godišnje troše oko tri posto svog budžeta. Troškovi zakupa se, nominalno, kontinuirano povećavaju. Tako su 2005. iznosili oko 14 miliona, a 2010. godine već više od 28 miliona KM.