{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. institucije za zakup prostora troše destke miliona KM

S
18.4.2012. u 12:25
0
4
Bh. institucije za zakup prostora troše destke miliona KM
0
Bh. institucije za zakup prostora troše destke miliona KM
Za potrebe institucija BiH zakupljeno je više od 65.000 metara kvadratnih kancelarijskog prostora za koji je državna revizija utvrdila da je u pojedinim stavkama među najskupljim u Evropi.
Samo prošle godine za zakup prostora izdvojeno je tredesetak miliona KM što čini tri odsto ukupnog državnog budžeta, rekao je glavni državni revizor Milenko Šego za radio "Slobodna Evropa".

''Taj kvadrat zakupne površine po zaposlenom iznosi negdje između sedam do 35-40 metara kvadratnih, tako da je ukupna ponderirana masa na nivou institucija BiH negdje oko 17 do 18 kvadrata po zapslenom. Svjetski standard u ovoj oblasti kreće se od osam do 12 kvadrata i ako bi se samo poštovao svjetski standard bila bi moguća ušteda oko dva miliona maraka'', kaže Šego.

Analiza je pokazala da se kao kancelarijski prostor nerijetko zakupljuju kuće, stanovi, nezavršeni objekti, trgovački centri, odnosno da ne postoje ni jasna pravila i uputstva za planiranje i ugovaranje zakupa uredskih prostora, naveo je on.

Prema troškovima zakupa institucija, najveća stavka od gotovo devet miliona KM prošle godine odnosila se na Ministarstvo odbrane, odnosno na stanove za vojne osobe.

Ogroman novac izdvojen je i za različite agencije, poput Agencije za identifikacione dokumente, CIK, Direkciju za civilnu avijaciju BiH.

Na spisku institucija za koje je plaćan zakup nalaze se i Predsjedništvo BiH, Direkcija za evropske integracije, pa i Kancelarija za reviziju institucija BiH.

Poslanici parlamenta BiH u nekoliko navrata su zvanično zatražili od Vijeća ministara da napravi pravilnik kako bi se riješila problematika zakupnina, ali se to do danas nije desilo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: