Ostali u Mostaru su dobro
50

Prvozaraženi koronavirusom u Mostaru je u izuzetno teškom stanju

R. D.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Pored smrtnog slučaja muškarca iz Konjica, danas je na konferenciji za medije Kriznog štaba u Mostaru rečeno kako je i prvozaraženi iz Mostara u iznimno teškom stanju.

To je kazao Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK.

"Prvozaraženi u Mostaru je u teškom stanju, na respiratoru, svi na Infektivnom odjelu čine sve da se njegovo stanje popravi i nadamo se da će se oporaviti", kazao je Avdić.

Svi osim prvozaraženog su dobro, a mogućnost pojave novog klastera nije mogao potvrditi, ali je istakao kako su dva epidemiologa trenutno na terenu te da uzimaju uzorke.

Nermin Avdić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Nermin Avdić (Foto: G. Š./Klix.ba)

''Oni rade istragu, provjeravaju kontakte. I još uvijek ne znamo je li riječ o nekom od ranijih klastera ili o nekom drugom kontaktu'', izjavio je Avdić.

Maja Ostojić, šefica Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB Mostar kazala je kako su testiranja na koronavirus počeli vrlo rano i u nepunih mjesec dana dosad imali 165 testiranja, od čega su 23 pozitivna.

"Naš zavod pokriva tri kantona, stoga možda ima nekih neslaganja između naših i brojki doktora Avdića", kazala je Ostojić te dodala kako se testiranja obavljaju u dvije smjene te da u slučaju nepredviđene situacije imaju i rezervne varijante.

Nevela je kako su testovi identični onima koji se rade u Sarajevu i osjetljivost i specifičnost testova je 99 posto.