Duga tradicija
30

Prvomajskom budnicom Hrvatske glazbe Mostar počelo obilježavanje Praznika rada u gradu na Neretvi

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Proslava Međunarodnog praznika rada, 1. maja, u Mostaru je počela jutros u šest sati urankom puhačkog orkestra koji je marširanjem kroz grad budio građane zvucima poznatih svjetskih koračnica i pozivao na praznički uranak.

Prvomajska promenada je krenula ispred Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosače, koračajući Liska ulicom, preko Bulevara do Starog mosta gdje su muzičari zastali kako bi se fotografirali. Nastavili su se kretati Titovom ulicom, pa Ulicom kralja Tomislava, da bi promenada nakon prolaska centrom grada završili na mjestu polaska gdje se nastavili druženje.

Članovi Hrvatske glazbe Mostar podsjećaju kako je ovo dugogodišnja tradicija, koju njeguju i na koju su građani Mostara navikli.

Kažu da je svima teško palo što se prošle godine ova manifestacija nije održala zbog epidemioloških mjera koje su bile na snazi. Zbog toga je, mostarski puhački orkestar prošle godine snimio viralni marš kojim je čestitao praznik rada svim građanima i građankama uz poziv da ostanu u svojim domovima zbog pandemije koronavirusa.

"Danas smo opet na ulicama i na ovaj naš tradicionalan način smo našim sugrađanima čestitali praznik rada", kažu članovi Hrvatske glazbe Mostar koja čuvaju tradiciju u Mostaru.

Svakog 1. maja više od 20 godina limeni orkestar prolazi kroz grad i na svoj način građanima i građankama čestita radnički praznik uz svjetski poznate koračnice.

Građani Mostara decenijama ih dočekuju uz pljesak, fotografiranje, pa čak i bacanjem cvijeća sa balkona.

Današnji praznik u Mostaru će proteći bez organizirane proslave Međunarodnog praznika rada. No, brojni građani i građanke već su se pripremili za odlazak na poznate prvomajske proslave uz roštilj, zabavu i druženje na izletištima u okolici Mostara.