BiH
103

Prvomajska budnica probudila Zeničane, tradiciju i sjećanja na radnički grad

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Tradicionalna Prvomajska budnica i jutros je prošla zeničkim ulicama i građanima nekada radničkog grada probudila nekadašnja sjećanja na prvomajske uranke.

Dok su zeničkim ulicama odzvanjali instrumenti Kulturno-umjetničkog društva "Željezara Zenica" poredanih u note poznatih melodija i pjesama tradicionalnog prvomajskog uranka koji je jutros 90. put obilježio Međunarodni praznik rada, Zeničani su izlazili na ulice i pozdravljali članove duvačkog orkestra.

Za 90 godina koliko postoji duvački orkestar koji je svirao i pod granatama i svim vremenskim prilikama promijenili su se članovi, a danas je među njima najmlađi bio 13-godišnjak Mateo Sušić.

Nagrađivani pićem, hranom, sokovima, ali i novcem članovi duvačkog orkestra su nastavljali svirati zeničkim ulicama i buditi svoje sugrađane na jutarnji uranak. Rukovodilac orkestra Azur Bijedić je kazao kako je ovo 90. godina zaredom da orkestar budi svoje sugrađane.

"Izašli smo da 90. put probudimo naše sugrađane. Danas smo vrlo ponosni i cijelu ovu godinu jer se spremamo za ovaj jubilej. Danas su ovdje 24 muzičara i sviramo već svima poznate marševe. Danas imamo najmlađeg muzičara od 13 godina do preko 70 godina", kazao je Bijedić.

Zenički ugostitelj Rasim Salčinović i ove godine je članove duvačkog orkestra nagradio obiljem pića i hrane jer svake godine svrate do njegovog restorana i vrate mu sjećanja koja njemu kao i većini Zeničana orose oči suzama zbog vremena kada se današnji praznik sa velikom radošću očekivao.

Danas će u Zenici Savez samostalnih sindikata BiH obilježiti Međunarodni praznik rada podjelom graha i vode na Kamberovića polju te brojnim drugim aktivnostima.