BiH
0

Prvi trening u okviru projekta "Odgovorna vlast u BiH"

FENA
Udruženje izbornih zvaničnika (UIZ) BiH u saradnji s britanskom ambasadom u BiH tokom godine implementirat će projekt „Odgovorna vlast u BiH“.

U okviru projekta bit će održano 17 treninga za izabrane zvaničnike, a prvi trening je počeo jutros u Sarajevu za poslanike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Direktorica Udruženja izbornih zvaničnika u BiH Irena Hadžiabdić je na pres-konferenciji prije početka treninga istaknula kako je cilj projekta predstavljanje odgovornosti izabranih zvaničnika, pokušaj da oni zaista prihvate da je neophodno javnu odgovornost i javni interes staviti daleko iznad privatnog interesa.

Napomenula je da je ovo prvi od 17 treninga koji će se implementirati u naredna tri mjeseca za sve nivoe vlastu u BiH, te da je ovo početak edukacije izabranih i imenovanih zvaničnika o Zakonu o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH.

Podsjetila je da se ovaj program obuke provodio u 2004. i 2005. godini zahvaljujući saradnji UIZBiH i CIK-a BiH.

„Naša pretpostavka je da nakon svakih izbora u tijelima vlasti bude puno novih zastupnika koji nisu imali priliku da se upoznaju o odredbama ovog zakona, tako da smatramo da je potrebno ponovo raditi na pojašnjavanju njegovih najvažnijih odredbi. Želimo ići korak dalje i osim treninga izabranih, imenovanih zvaničnika raditi i s predstavnicima medija i nevladinog sektora“, kazala je Hadžiabdić.

Dodala je da je ova aktivnost dio projekta „Odgovorna vlast u BiH“ koji se implementira zahvaljujući finansijskoj podršci britanske ambasade.

Predstavnica Ambasade Velike Britanije u BiH Sabina Đapo je rekla da će britanska ambasada finansirati ovaj projekt, a vrijednost je 33.900 funti.

„U britanskoj ambasadi, kada smo se odlučivali za podršku ovom projektu, nadali smo se da će on biti barem mala pomoć da BiH postane zemlja odgovorne vlasti i visokog nivoa demokracije, što je više nego neophodno za punopravno članstvo u evropskim integracijama“, kazala je Đapo.

Istaknula je da će i ubuduće britanska ambasada biti otvorena za sve vidove pomoći jačanja institucija BiH na državnom nivou i na entitetskim te kantonalnim nivoima.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Niko Lozančić je kazao da će dobro biti u BiH onog trenutka kad uistinu bude postojala istinska odgovornost svih, a na poseban način izabranih zvaničnika.

Prema njegovim riječima, izabrani zvaničnici i u zakonodavnoj i u izvršnoj vlasti često zaborave svoja izborna obećanja i one kojima su dali obećanja, pa im se onda pojavljuju opet u vremenima kada im ponovo trebaju glasovi onih koji ih biraju.

On je izrazio uvjerenje da će danas izabrani zastupnici imati priliku čuti šta se to očekuje i kako osigurati jačanje odgovornosti izabranih zvaničnika.

„Mislim čak da je ova tema preusko postavljena, jer je ona danas predviđena samo u smislu razgovora i pojašnjenja Zakona o sukobu interesa. Smatram da jačanje odgovornosti podrazumijeva puno više od pukog formalnog poštivanja ovog zakona. Puno više ćemo trebati razmišljati kako osigurati istinsko jačanje odgovornosti izabranih zvaničnika prema onima koji ih biraju“, kazao je Lozančić.