Testna vožnja
3.8k

Prvi smo se provozali novim trolejbusom kroz Sarajevo

D. Be.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Ekipa portala Klix.ba imala je čast da se prva provoza novim trolejbusom u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Prvi kontigent vozila iz Bjelorusije nedavno je stigao u Sarajevo, a danas je upriličena probna vožnja.

Stanovnici Sarajeva i turisti bi se već od narednog mjeseca trebali voziti novim trolejbusima, a Vlada Kantona Sarajevo je kupila ukupno 35 potpuno novih vozila.

Tokom testne vožnje novi trolejbus je izazvao i pažnju građana koji su prilazili da vide novo vozilo, a neki su se čak i fotografisali s obzirom da su posljednji novi trolejbusi stigli u Sarajevo daleke 1983. godine.

Trolejbuse je proizveo bjeloruski proizvođač BKM Holding, a njihovi predstavnici su danas prisustvovali testnoj vožnji.

Osim što će biti opremljeni, kako je navedeno, najsavremenijom opremom, jedna od osnovnih karakteristika novih sarajevskih trolejbusa je da imaju mogućnost autonomne vožnje do 20 kilometara, što znači da će moći voziti i na određenim autobuskim linijama, odnosno na saobraćajnicama koje nisu pokrivene kontaktnom mrežom.

Novi trolejbusi imaju kapacitet minimalno 130 putnika i najmanje 35 sjedećih mjesta, opremljeni su naprednim sistemima naplate karata i brojanja putnika, videonadzorom, pristupom za osobe s invaliditetom, klima uređajem, LED osvjetljenjem i povećanim komforom u vožnji, dok će biti ugrađen i određeni broj USB priključaka za mobilne telefone.