BiH
1.3k

Prvi slučaj u Sarajevu: HIV pozitivni roditelji dobili zdravu i HIV negativnu bebu

Klix.ba
Prim. dr. Vesna Hadžiosmanović i Zahira Virani, zamjenica rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH
Prim. dr. Vesna Hadžiosmanović i Zahira Virani, zamjenica rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH
U Sarajevu je rođena prva beba bračnog para koji je zaražen HIV-om. Na svijet je došla carskim rezom. Njeno rođenje označilo je i novu eru borbe protiv stigme sa kojima se suočavaju ljudi oboljeli od HIV/AIDS-a u Bosni i Hercegovini.

"Svi znamo koliko je sekcija krvava intervencija, međutim ovdje nije bilo govora o oklijevanju ili diskriminaciji", kazala je prim. dr. Vesna Hadžiosmanović, šefica odjela za HIV/AIDS Klinike za infektivne bolesti Kliničkoga centra Univerziteta u Sarajevu. "Svi koji su učestvovali u ovoj intervenciji su izvrsno uradili svoj posao."

Beba je zdrava i HIV-negativna.

U Bosni i Hercegovini je zabilježeno svega 245 slučajeva osoba koje su inficirane HIV virusom. Iako je broj HIV-inficiranih u BiH mali, utjecaj stigme je ogroman.

Danas, kada je medicina znatno napredovala, za osobe koje žive sa HIV-om uz pomoć antiretroviralne terapije, mnogo je veći problem suočavanje sa stigmom i diskriminacijom, nego sa samom bolešću. Stigma je posebno prisutna u zdravstvenom sektoru.

Neizmjerna sreća

U razgovoru sa doktoricom Hadžiosmanović saznali smo da je majka novorođene bebe imala samo 21 godinu kada je saznala da je HIV pozitivna. Mislila je da će joj se svijet srušiti kada je saznala da joj je virus prenio njen momak.

Uz puno podrške, savjetovanja i pravilnog liječenja njeno stanje se stabilizovalo. Ostala je sa svojim momkom za koga se i udala, završila fakultet, našla posao i odlučila da dobije dijete.

"Toliko sam sretna danas", izjavila je majka dan nakon porođaja.

"Dočekala sam taj dan. Da sam znala kako će sve dobro i lako proći odlučila bih se za ovaj korak mnogo ranije", kazala je u suzama.

Ljubav i posvećenost mogu pobijediti stigmu

UNDP u BiH uz pomoć sredstava Globalnog fonda, od 2006. godine radi na programima edukacije i smanjenja stigme u svim segmentima društva, a naročito u zdravstvenom sektoru.

"Naša misija je omogućiti kvalitetne i dostojanstvene živote svim građanima Bosne i Hercegovine", ističe Zahira Virani, zamjenica rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH.

"Moje srce je uz roditelje koji su do prije par godina mislili da je takvo nešto nemoguće. Ovo je veliki korak za bh. zdravstvo, ali i za bh. društvo u cjelini", nastavlja gospođa Virani.

Prof. dr. Zulfo Godinjak, doktor koji je porodio majku, očekuje da će se još HIV-om zaraženih parova odlučiti da dobije djecu.

"Nadamo se da će stigma koja prati HIV/AIDS potpuno nestati. Kada se ovi pacijenti nalaze pod stalnom ljekarskom kontrolom i terapijom, ne razlikuju se od pacijenata koji su zaraženi tuberkulozom ili bilo kojom drugom bolešću. Vrijeme je da svi počnemo da se tako i odnosimo prema njima." rekao je doktor Godinjak.