BiH
12

Prvi sastanak SDP-a i DF o saradnji na izborima: Mogućnost podrške zajedničkim kandidatima

Klix.ba
U Centrali Demokratske fronte danas je upriličen prvi sastanak pregovaračkih timova Demokratske fronte i Socijaldemokratske partije BiH.

Osnovna tema ovog sastanka, koji je protekao u veoma otvorenoj atmosferi, bila je analiza stanja na bh. ljevici i procjena modaliteta eventualnog zajedničkog nastupa na predstojećim lokalnim izborima.

Što se tiče načelničkih pozicija, postoji mogućnost podrške zajedničkom kandidatu u nekim općinama. Modaliteti su različiti: zajednički podržati kandidata jedne od ove dvije stranke ili zajednički podržati nezavisnog kandidata, ili kandidata građanske opcije koji ne dolazi iz ove dvije stranke.

Kao što je već ranije najavljeno, obje partije će sa listama za općinska vijeća izaći samostalno. Razgovori ove dvije partije bit će nastavljeni konkretizacijom stavova u kojima se postigne puna saglasnost.

I SDP BiH i Demokratska fronta će, prema vlastitoj dinamici, na ovu vrstu pregovora pozvati još neke stranke, prvenstveno lijeve orijentacije, a obavit će i konsultacije sa nevladinim organizacijama i akademskom zajednicom.