Zbog Rudnika soli Tuzla
142

Prvi saradnici Envera Bijedića: Žrtve smo političkog progona kakav nije viđen u BiH

A. K.
Članovi Socijaldemokrata BiH (Foto: A. K./Klix.ba)
Članovi Socijaldemokrata BiH (Foto: A. K./Klix.ba)
Firma Mining & Drilling iz Gračanice nedavno je počela otvaranje bušotina na Rudniku soli u Tuzli, što je, prema stavu članova stranke Socijaldemokrati BiH, pokazalo da nema mjesta za kvalifikacije Tužilaštva TK o nezakonitostima ugovora.
Portal Klix.ba je prije nekoliko dana pisao o tome da je kompanija Mining & Drilling iz Gračanice počela otvaranje istražno-eksploatacionih bušotina na ležištima kamene soli Tetima pod okriljem Rudnika soli u Tuzli.

Inače, ova kompanija je široj bh. javnosti postala poznata kroz aferu u vezi s višemilionskim tenderom u Rudniku soli u Tuzli, a kako je to predstavljeno iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Kroz akciju Tužilaštva TK i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapšeni su vodeći članovi stranke Socijaldemokrate BiH, na čelu s predsjednikom Enverom Bijedićem, koji je ujedno i državni zastupnik.

Nakon saslušanja su pušteni na slobodu uz mjere zabrane. Tada je Kantonalno tužilaštvo u Tuzli ukazivalo na nezakonitosti u provođenju postupka izbora firme koja će obavljati posao u rudniku, istaknuvši da je među dužnosnicima spomenute stranke formirana kriminalna grupa na čelu s Bijedićem.

Nešto kasnije, shodno ranije potpisanom ugovoru koji je bio sporan za tužilaštvo, firma Mining & Drilling je uvedena u posao, a obrazloženje na način na koji je sve izvedeno, od rukovodsta rudnika zatražio je Husein Tokić, član Socijaldemokrata BiH i zastupnik u Skupštini TK.

"Dobio sam jasan odgovor da je nakon obavljanja tehničke, stručne i pravne kontrole od rudarske inspekcije FBiH i nadzornog organa Rudnika soli utvrđeno da je firma pravno, tehnički i kadrovski osposobljena za obavljanje ugovorenih radova. Iz toga jasno i nedvosmisleno proizilazi da ne stoje kvalifikacije koje je Tužilaštvo TK stavilo prema našim kadrovima, prije svega predsjedniku Bijediću i direktoru rudnika Azizu Čačkoviću. Riječ je o tome da su posao ugovorili protivpravno, ali očito je da tamo nema nikakvih spornih situacija, niti je bilo kome omogućeno sticanje protivpravne imovinske koristi", naveo je Tokić.

Husein Tokić (Foto: A. K./Klix.ba)
Husein Tokić (Foto: A. K./Klix.ba)

Među svjedocima u ovom predmetu našao se načelnik Lukavca Edin Delić, koji je na saslušanju bio u vrijeme hapšenja stranačkih kolega. Kako je danas kazao, kroz ovaj predmet tendenciozno su osramoćeni članovi stranke kojoj pripada, a također su evidentirani i politički progon te teška zloupotreba koja je nabacila sjenu nad Kantonalnim tužilaštvom u Tuzli.

"Svjedoci smo postupka koji je prije nešto više od tri mjeseca dramatično vođen, a prvi put u historiji BiH je pretresena centrala jedne stranke, također prvi put je oduzet mobitel jednom načelniku općine, a vrlo ekstenzivno su primijenjene posebne ovlasti koje ima tužilaštvo. Oni su odmah nakon toga održali press konferenciju na kojoj su ponudili niz tendenciozno interpretiranih informacija u kojima su postavili okvir na osnovu priče koja je trebala ukazati na to da su Socijaldemokrate BiH kriminalna organizacija, da su naši kadrovi počinili nedjelo, da su se udružili radi činjenja štetnih ugovora po državu, rudnik i slično", kazao je Delić.

Edin Delić (Foto: A. K./Klix.ba)
Edin Delić (Foto: A. K./Klix.ba)

Kantonalno tužilaštvo u Tuzli još uvijek se nije oglasilo vezano za radove koji se izvode na Rudniku soli, a predmet, između ostalog, vodi kantonalni tužilac Ćazim Serhatlić, kojeg su danas iz Socijaldemokrata BiH pozvali da podnese ostavku na tu funkciju.