BiH
657

Prvi rezultati referenduma: 99,8% građana se izjasnilo da Dan RS-a bude 9. januar

Piše: A. B.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Prema prvim preliminarnim rezultatima Komisije za referendum u Republici Srpskoj (RS), 99,8 posto građana je glasalo da se 9. januar proslavlja kao Dana RS-a.

Predsjednik Komisije za provođenje referenduma RS-a Siniša Karan saopćio da je do sada obrađeno 30,6 posto glasova te da je 99,8 posto građana podržalo da se 9. januar nastavi obilježavati kao Dan RS-a.

Potpunije rezultati referenduma očekuju se nešto kasnije.

Siniša Karan, predsjednik Komisije za referendum je kazao da je izlaznost građana na referendumu između 56 i 60 posto.

U najvećem gradu u Banjoj Luci na 267 lokacija zabilježena je velika izlaznost, a prema informacijama iz distrikta Brčko, tamo je glasalo nešto više od 11.250 građana. U Banjoj Luci je prisustvovao i predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Podsjećamo, više od 1,2 miliona građana RS-a s pravom glasa danas je imalo priliku pokazati stav o tome da li podržavaju obilježavanje i proslavljanje Dana RS-a.

Inače, glasanje na području RS-a danas je proteklo mirno i bez incidenata. Bez obzira na zabranu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine vlasti u entitetu RS-a su sprovele referendum za koji je prije nešto više od mjesec dana formirana i Komisija koja je izvršila neophodne pripreme za glasanje.