BiH
0

Prvi put u rekonstrukciji dojke korišteno i tetoviranje

SRNA
Tim Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju Kliničkog centra Banja Luka prvi put je uradio rekonstrukciju bradavice i areola dojke tehnikom tetoviranja, te mastopeksiju - podizanje druge dojke kao završnu operaciju kada je u pitanju sekundarna rekonstrukcija dojke.

Operativna procedura je izvedena u lokalnoj anesteziji uz analgosedaciju kod četrdesetjednogodišnje pacijentkinje, kojoj je prije dvije godine odstranjena dojka zbog karcinoma, saopšteno je iz Kliničkog centra Banja Luka.

U saopštenju se navodi da su sve rekonstruktivne procedure besplatne za pacijentkinje oboljele od karcinoma dojke, a Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u potpunosti pokriva troškove anatomskih implantanata i rekonstruktivnih procedura.

"Operacijom u lokalnoj anesteziji u velikoj se mjeri umanjuje rizik za pacijenta i moguće komplikacije, a pacijent odlazi na kućno liječenje isti dan. Na ovaj način operativni zahvat prelazi u domen jednodnevne hirurgije, što značajno olakšava oporavak i umanjuje troškove liječenja pacijenta", navedeno je u saopštenju.

Novi složeni hirurški zahvat uradili su specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije Nikola Baroš, doktor Miljan Petković, doktor Goran Vukadinović, medicinska sestra instrumentarka Arnela Marjanović, uz podršku ljekara iz Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje - specijaliste anestezije i reanimatologije Dragana Rakanovića, medicinskog tehničara-anestetičara Gordane Kerezović i majstora tetoviranja Aleksandra Šobota.