BiH
0

Italijanski stručnjaci izveli četiri rekonstruktivne operacije na UKCS-u

Klix.ba
Projekat za poboljšanje uslova života žena oboljelih od tumora dojke uspješno se nastavlja i ove godine na Klinici za onkološku i glanduralnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo.

Projekat je osmišljen u saradnji sa European School of Oncology, koja već duži niz godina sarađuje s bosanskohercegovačkim stručnjacima na borbi protiv karcinoma dojke.

Tim povodom u dvodnevnoj posjeti Klinici za onkološku i gladuralnu hirurgiju su vrhunski italijanski stručnjaci iz oblasti onkoplastične i rekonstruktivne hirurgije u Evropi, ljekari Vittorio Zanini i Alessia de Simone, koji su tokom jučerašnjeg dana uradili četiri operativna rekonstruktivna zahvata. Svi zahvati su obavljeni prema postulatima onkoplastične hirurgije. Kod jedne pacijentice obavljeni su rekonstruktivni zahvati, a kod druge pacijentice se radilo o novootkrivenom karcinomu dojke.

"Saradnja sa Klinikom za onkološku i gladuralnu hirurgiju i Univerzitetskim kliničkim centrom Sarajevo počela je 2007. godine. Izuzetno je korisna i nama i kolegama s UKCS-a, jer razmjenjujemo međusobna iskustva i stičemo nova.Želim pohvaliti osoblje novog operacionog bloka i Instituta za patologiju, koji su dali maksimalan doprinos operacijama koje smo jučer obavili", kazao je Vittorio Zanini.

Tokom višegodišnje saradnje ljekari s UKCS-a posjetili su brojne prestižne klinike u Italiji, gdje su usvajali znanja i sticali nova iskustva, osposobljavajući se za samostalne operativne zahvate u oblasti onkoplastične i rekonstruktivne hirurgije.

"Ljekari s UKCS-a su tokom proteklih godina dokazali da su sposobni i da imaju sva potrebna znanja da samostalno rade operativne zahvate. Naša saradnja se nastavlja u cilju njegovanja prijateljskih odnosa između klinika iz Italije i Bosne i Hercegovine", istakla je Alessia de Simone.