Onkološka klinika
279

Prvi put u KCUS-u započela primjena stereotaktičke iradijacije

Klix.ba
Foto: KCUS
Foto: KCUS
Zahvaljujući nabavci najsavremenije dijagnostičke i terapijske opreme, te kontinuiranom programu edukacije uposlenika u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu danas je počela primjena stereotaktičke iradijacije - SRS za lokalizacije centralnog nervnog sistema.

Ova metoda se prvi put primjenjuje na Odjelu za radijacijsku onkologiju, Onkološke klinike KCUS-a. Stereotaktička iradijacija je napredna metoda radijacijske terapije koja pruža snažne i ciljane doze zračenja na mala područja, čime djelotvorno uništava malu skupinu stanica.

Šef Klinike za onkologiju KCUS prof.dr.Semir Bešlija ističe da zasluge uvođenja najsavremenije metode pripadaju manadžmentu KCUS, koji je prepoznao neophodnost kupovine najsavremenijeg lineranog akceleratora, zahvaljujući kojem je znatno proširen spektar tehnika i metoda u liječenju najtežih onkoloških bolesnika.

"Uposlenici Odjela za radijacijsku onkologiju KCUS, kojeg čine inžinjeri i radijacijski onkolozi, te uposlenici Službe za medicinsku fiziku uložili su maksimalne napore i za samo šest mjeseci uspjeli uvesti tri najsavremenije tehnike zračenja, među kojima je i danas primjenjena stereotaktička iradijacija (SRS). Prezadovoljni smo činjenicom da primjenom novih tehnika onkološkim pacijentima omogućavamo zaokruživanje procesa lječenja u okviru Onkologije KCUS i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, bez upućivanja na liječenje u radioterapijske centre izvan BiH", izjavio je prof.dr.Bešlija.

Generalna direktorica KCUS prof.dr.Sebija Izetbegović je kazala je da su, svjesni problema s kojima se najteži bolesnici suočavaju na njihovom putu do izliječenja, u ovoj zdravstvenoj ustanovi poduzeli maksimalne napore u cilju nabavke potrebne opreme i edukacije kadra, kako bi bolesnicima pružili kompletne usluge liječenja u KCUS, te ukinuli raniju praksu izmještanja izvan BIH.

"S ponosom ističem da smo uspjeli u toj namjeri. Nabavkom najsavremenijeg Linearnog akceleratora stvorena je mogućnost primjene širokog spektra sofisticiranih metoda i tehnika u liječenju, te napravljen ogroman iskorak u oblasti onkologije. Primjenom stereotaktičke metode veoma uspješno se liječi tumor mozga i teško dostupnih dijelova tijela, a metoda se koristi i kod uništavanja preostalih kancerogenih ćelija nakon završenog operativnog zahvata. Pri tome je zračenje ostalih, zdravih, dijelova tijela minimalno. Onkološki bolesnici prolaze izuzetno dug i mukotrpan put do izliječenja, te zaslužuju podršku šire društvene zajednice. U svom radu bazirani smo na unaprijeđenje svih oblasti medicine, kako bismo dali maksimalnu podršku svima u stanju potrebe. Prioritet u razvoju su klinike na kojima se liječe najteži bolesnici i djeca. Unaprijeđenje kvalitete zdravstvenih usluga je naš prioritet i cilj kojim se vodimo u svakodnevnom radu", kazala je prof.dr.Izetbegović.