BiH
478

Prvi put u historiji jahačkog sporta u BiH održano takmičenje u dresurnom jahanju

Piše: E. S. H.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Konjičko rekreativnom centru "Pegasos" u Ahatovićima je prvi put u historiji jahačkog sporta Bosne i Hercegovine održano takmičenje u dresurnom jahanju.

Pred sudijama iz Srbije, Stipanom Gršićem, nastupili su takmičarski parovi iz cijele BiH u kategorijama djece, juniora i seniora. Posjetioci su imali priliku uživati u vrhunskom konjičkom spektaklu, ali i družiti se sa ovim prelijepim životinjama.

Takmičenje je održano pod pokroviteljstvom Saveza konjičkih organizacija BiH, a u tehničkoj organizaciji Konjičkog kluba "Pegasos" Sarajevo. U prvom kolu takmičenja su ostvareni sljedeći rezutati:

Mladi konj:

  1. Jahač: Nina Jašarevic, konj: Donyana De Saltera (KK Pegasos)
  2. Jahač: Majda Bešlija, konj: Al Noor Luna (KK Pegasos)
  3. Jahač: Lamija Godinjak, konj: Argo, (KK Pegasos)

Djeca:

  1. Jahač: Maša Macić, konj: Donna (KK LFP)
  2. Jahač: Asja Puzić, konj: Gypsy Šarac (KK Pegasos)
  1. Jahač: Nika Vujošević, konj: Penniak Zaid (KK Pegasos)

Juniori:

  1. Jahač: Iman Prcić, konj: Giston Gidran (KK Pegasos)
  2. Jahač: Lamija Godinjak, konj: Penniak Zaid (KL Pegasos)
  3. Jahač: Adna Tupković, konj: Donna (KK LFP)

Seniori:

  1. Jahač: Adi Hanić, konj Penniak Zaid (KK Pegasos)
  2. Jahač: Katarina Jovanović, konj: Texas (KK Paddock)
  3. Jahač: Draga Petrović, konj: Jala (KK Paddock)

Ukupno je bilo 20. startova u četiri kategorije. Nastupili su klubovi iz Sarajeva i Banje Luke, pred sudijama iz Srbije i Francuske.

"Za vrhunsku atmosferu su najviše zasluženi jahači koji su pokazali izuzetan sportski duh i publika koja je od prvog do posljednjeg momenta, bodrila sve jahače. Drugo kolo Kupa se održava u Banjoj Luci K.K. Paddock a treće, i posljednje, također u K.K. Pegasos, Sarajevo u oktobru", rekla je za Klix.ba Senada Muratović sekretar takmičenja.

Dresurno jahanje smatra se najvišim dostignućem uvježbanosti konja i "umjetnošću konjičkog sporta", te se koristi kao temelj za sve druge discipline. Na takmičenjima, od konja i jahača se očekuje da izvedu serije unaprijed određenih figura, a sudije ocjenuju tačnost, preciznost i uvježbanost konja i jahača. Visoku kvalitetu odaju lakoća, sklad, sloboda i pravilnost načina kretanja.