BiH
48

Prvi put u historiji BiH donesena presuda za prisilne nestanke

Piše: M. B.
Lejla Mamut, Ema Čekić i Una Bejtović (Foto: Olja Latinović)
Lejla Mamut, Ema Čekić i Una Bejtović (Foto: Olja Latinović)
Porodice osoba nestalih tokom rata već 21 godinu tragaju za posmrtnim ostacima svojih najmilijih. Pravdu su potražili u međunarodnim institucijama i prvi put u historiji BiH Komitet za ljudska prava u UN-u presudio je protiv naše zemlje za prisilne nestanke počinjene tokom rata.

"Komitet za ljudska prava je na osnovu tužbi iz 2008. i 2009. godine donio odluku u kojoj se navodi da je izvršena povreda prava na zaštitu čovjeka, prava da čovjek ne bude podvrgnut mučenju i njegovog prava na slobodu. Ovo je veliki uspjeh i historijska odluka", rekla je Lejla Mamut, koordinatorica za ljudska prava TRIAL-a u BiH.

Komitet je naložio da BiH mora nastaviti napredak u rasvjetljavanju sudbine nestalih osoba u skladu sa zakonom iz 2004. godine, izvesti počinitelje krivičnih djela pred lice pravde do 2015. godine, ukinuti obavezu prema kojoj porodice nestalih moraju proglasiti svoje članove mrtvim kako bi ostvarile pravo na naknadu i drugi vid pomoći, žrtvama mora biti isplaćena odšteta i svi detalji istrage moraju biti dostupni porodicama.

"Bitnije od ovog papira jeste da se ta odluka implementira, jer svjedoci smo da je BiH do sada zakazala u provođenju nekih odluka i presuda, poput one u slučaju Sejdić-Finci. Nadamo se i apelujemo da jedno ovakvo humanitarno pitanje ne bude ispolitizirano i da se odluke provedu", dodala je Mamut.

Porodice žrtava dočekale su ovu odluku s tugom i žalošću.

"Tuga je čekati da nam, umjesto naše vlasti, oni koji su učestvovali u svemu tome, donose odluku, a da majke onda očekuju da će se pokrenuti oni elementi koji ništa ne rade na ubrzanju traganja za nestalim osobama, da pronađemo svoju djecu, očeve. Ovo je za nas velika pravda. Očekujemo da BiH izvede pred lice pravde počinitelje ratnih zločina, jer oni skrivaju kosti naših najmilijih", rekla je Ema Čekić, jedna od apelantica i predsjednica Udruženja nestalih osoba Vogošća.

Ona je s ostalim porodicama pokrenula tužbu zbog nestanka pet muških osoba u junu 1992. godine. Stanovništvo sela Svrake uhapšeno je 4. maja 1992. godine i odvedeno u logore. Žene, bebe i djvojčice su puštene, dok su dječaci i muškarci odvedeni u druge logore. Fikret Prutina, Huso i Nedžad Zlatarac, Safet Kozica i Salih Čekić bili su među 850 zarobljenika koji su podvrgnuti mučenju i prisilnom radu. Posljednji put su viđeni 16. juna 1992. godine u logoru "Planjina kuća". Oni su jedni od 9.000 osoba čija sudbina još nije poznata, a posmrtni ostaci nisu nađeni.

"Mi nismo tražili odštetu, niti tražimo da nam bilo šta plate, jer nam živote ne mogu vratiti, samo tražimo da nam kažu gdje su naši najmiliji", poručila je Čekić.

BiH ima rok od 180 dana da provede ove odluke, tačnije do 28. septembra ove godine. Tok napretka pratit će specijalni izvjestitelj za provođenje odluke, koji će odmah započeti dijalog sa bh. institucijama i izvještavati Komitet o njihovom radu. Krivičnih sankcija za državu nema, ali TRIAL, koji je zastupao žrtve u ovom procesu, najavio je daljnju borbu.