{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prvi put u BiH obilježen Međunarodni dan nenasilja

3.10.2012. u 17:50
1
0
Prvi put u BiH obilježen Međunarodni dan nenasilja
1
Prvi put u BiH obilježen Međunarodni dan nenasilja
Međunarodni dan nenasilja obilježen je ove godine po prvi put u Bosni i Hercegovini uličnom akcijom u Bihaću.
Obilježavanje Dana nenasilja pod motom "Nenasiljem drugačije“ korodinirala je Udruga RAND, koja je ujedno bila regionalna adresa za nenasilno djelovanje u saradnji s udrugama Mladi za Krista ( Rijeka), Idem i ja (Mali Lošinj) iz Hrvatske i Glas žene ( Bihać).

"Nenasilje je aktivan pristup, tako i obilježavanje Međunarodnog dana nenasilja bio je poziv na aktivno učestvovanje", saopćio je organizator.

Organizacija "Glas žene“ je na Gradskom trgu u Bihaću imala uličnu akciju na kojoj su djelili promotivni materijal kako bi građane informisali o nenasilju i nenasilnom djelovanju u društvu. Cjelodnevni program u povodu obilježavanja ovog dana vrvio je različitim interaktivnim događanjima uz obraćanje građanima i građankama, ali ne tako da budu pasivni posmatrači.


Organizatori akcije i njihovi volonteri i volonterke su kroz razgovor s građanima i građankama predstavili što znači drugačiji pristup problemima i sukobima u nenasilnom djelovanju i zbog čega je važno "biti promjena koju želiš vidjeti oko sebe u svijetu.“ Ovo je ujedno bila prilika razgovarati na ove i druge teme vezano uz nenasilno djelovanje, razmijeniti mišljenja izraziti slaganja i neslaganja u ozračju tolerancije i poštivanja različitosti.

"Cilj obilježavanja Međunarodnog dana nenasilja bio je senzibilizirati građane i građanke za nenasilje kao način razmišljanja i način djelovanja, informirati ih o mogućnostima aktivnog nenasilja u osobnom životu kao i u društvenom angažmanu i motivirati da sami traže mjesta i prilike kako bi se osposobili za nenasilno djelovanje", saopćeno je iz organizacije "Glas žene" Bihać.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: