{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prvi osuđenici smješteni u "Bh. Scheveningen"

F
14.10.2011. u 13:30
0
14
Prvi osuđenici smješteni u "Bh. Scheveningen"
0
Prvi osuđenici smješteni u "Bh. Scheveningen"
KPZ Foča
Trojica osuđenika današnjom odlukom ministra pravde RS-a Džerarda Selmana bit će smještena na izdržavanje kazne u Odjeljenje posebnog režima izvršenja kazne zatvora u Kazneno-popravnom zavodu Foča, koje je time i počelo s radom.
Tri godine je trajala izgradnja i opremanje tog, kako je nazvano, “Scheveningena u BiH”, u kojem će biti smješteni zatvorenici osuđeni za ratni zločin i druga teška krivična djela.

U tom C odjelu KPZ Foča ili odjeljenju s posebnim režimom bit će smješteni osuđenici koji bitno ugrožavaju sigurnost ustanova i češći su prekršioci kućnog reda u zatvorima širom RS-a.

Za izgradnju tog posebnog odjeljenja potrošeno je više od tri miliona maraka da bi se okončali radovi na opremanju ćelija u kojima će boraviti osuđenici koji se ne mogu uklopiti u kolektivno izdržavanje kazne ili predstavljaju prijetnju po ostale osuđenike.

“Odjeljenje posebnog režima izvršenja kazne zatvora izgrađeno je i opremljeno u skladu sa savremenim evropskim i svjetskim standardima iz oblasti izvršenja krivičnih sankcija i predstavlja jednu od najmodernijih ustanova ovog tipa u širem okruženju. Kapacitet odjeljenja čini 38 prostorija za boravak osuđenih osoba, s raspoloživa 54 mjesta”, potvrđeno je iz entitetskog ministarstva pravde.

Na prijedlog Ministarstva pravde RS-a, Narodna skupština je sredinom marta usvojila Zakon o posebnom režimu izvršenja kazne zatvora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: