BiH
0

Prvi mart: Tihić je bio prvi na putu borbe za ravnopravnost u RS-u

Klix.ba
Povodom smrti Sulejmana Tihića, predsjednika Stranke demokratske akcije, koalicija "Prvi mart" izražava saučešće njegovoj porodici.

"Sulejman Tihić je jedan od ključnih političkih lidera u borbi bošnjačke povratničke zajednice na području entiteta Republika Srpska, posebno kroz njegovo djelovanja u NSRS od 1996. do 2002. godine. Njegove inicijative su na simboličnoj razini dale doprinos da se kroz presude Ustavnog suda uklone pojedine oznake etničkog ekskluziviteta u RS-u, što je i danas smjernica kojim putem trebaju ići politički predstavnici povratnika. Naš put je duga borba kroz institucije do ravnopravnosti, u skladu sa umjerenim stavovima koje je zagovarao Tihić", stoji u saopćenju "Prvog marta".

Ističe se da bez toga ne bi bilo ni jedinstva koje je postignuto sa SBB-om, SDP-om, SDA i Strankom za BiH, pri inicijativi za zajedničkog kandidata Ćamila Durakovića u Srebrenici, ali i jedinstvenog nastupa kroz koaliciju "Domovina“ na ovim izborima.

"Malo je lidera u Bosni i Hercegovini koji su znali prepoznati koje su ideje važne za opće dobro države, te ih staviti ispred interesa stranke. U nadi da će nove generacije povratnika dati nove lidere koji će nastaviti putem duge borbe za ravnopravnost, upućujemo izraze zahvalnosti i poštovanja. Neka mu je vječni rahmet i hvala", kažu iz "Prvog marta".