BiH
2

Prvi mart: SDP i SBB su nas bezočno lagali i glasali za Zakon o prebivalištu

Piše: E. Gorinjac
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Predstavnici Koalicije organizacija civilnog društva "Prvi mart" i udruženja okupljena oko nje s gorčinom su danas novinarima u Sarajevu govorili o postupcima takozvanih probosanskih stranaka, prvenstveno SDP-a i SBB-a, čiji su zastupnici u Zastupničkom domu BiH glasali za usvajanje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine.

Ovo danas je posljednji naš poziv ljudima koji će sutra u Domu naroda glasati za taj isti Zakon da glasaju protiv njegovog usvajanja u ovom obliku, poručio je Emir Suljagić, koordinator "Prvog marta".

"Mi nemamo nikakav problem sa usvajanjem Zakona o prebivalištu, naš problem je u tome što se ovakvim zakonom stavlja van snage zakonska odredba o olakšanom prijavljivanju prebivališta za povratnike i uvodi se novina koja do sada nigdje nije postojala i kakve nema nigdje na planeti, a to je davanje prava MUP-ovima zakonske obaveze da u roku od pet godina izvrše reviziju svakog pojedinačnog prebivališta. Nemamo ni s tim problem, jer smo za svakog prijavljenog birača u Srebrenici dostavili dokaze i pravni osnov. Ono što je naš problem je to što se naša sloboda kretanja isporučuje u ruke MUP-u RS-a, koji nije nezavisna agencija za provođenje zakona, nego ispunjava političke instrukcije iz kabineta Milorada Dodika", kazao je Suljagić.

Iznevjerili su glasače

Ovim Zakonom će 100.000 do 200.000 povratnika koji su obnovili svoje prijeratne kuće biti uklonjeni iz evidencija prebivališta, odnosno biračkih spiskova, jer je to do sada bio zakonski osnov za glasanje u odsustvu, naglašavaju u ovoj nevladinoj organizaciji.

"Ovo će ozakoniti praksu prijavljivanja prebivališta, koja je do sada bila nelegalna, i svaki povratnik nesrbin u entitet RS će se, doslovno, prije nego napusti općinu morati prijaviti u stanicu policije za slučaj da mu oni baš taj dan ne pošalju policiju na vrata da provjeri da li tamo živi. Kada 2016. Dodik i SNSD dobiju načelnika u Srebrenici odgovornost za to će snositi ljudi koji su u Vijeću ministara i u Zastupničkom domu glasali za ovaj Zakon, odnosno oni koji će ga podržati u Domu naroda", kazao je Suljagić.

Povratnici ocjenjuju kako će pravosnažnost ovog Zakona značiti istovremeno i kraj mogućnosti da povratnici i svi koji nisu Srbi imaju bilo kakav politički utjecaj u tom entitetu. Također, kazali su kako partije sa sjedištem u Sarajevu, SDP i SBB, koje su podržale ovakav zakon, nikada u svom programu nisu spominjale da se zalažu za podjelu države, a ovim su iznevjerili sve ljude koji su za njih glasali.

"Usvajanje ovog Zakona će ukloniti mit o tome da su sve stranke u Sarajevu takozvane probosanske. Očigledno je da sada uz SNSD i HDZ, i SDP i SBB rade na podrivanju državnosti BiH. Ovo je kraj jedne iluzije", kazao je Suljagić i pozvao na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u Domu naroda.

Almir Salihović, član "Prvog marta" je pročitao poruke jednog broja povratnika u RS. Tako je Armin iz Doboja poručio kako je očito da je ova polulacija prepuštena sama sebi, kao što je bila i ratnih godina. "Protjerivanje koje nije uspjelo uz pomoć puške sada će uspjeti uz pomoć bošnjačkih zastupnika".

Podrška negatorima BiH

Povratnici u Rogaticu su apelovali da oni koji glasaju za ovaj Zakon "pređu preko Kozije ćuprije i dođu do rogatičkih sela" i da se uvjere da to davanje glasa ovakvom zakonu predstavlja izdaju. Prijedorčani su poručili: "Davanjem glasa za ovaj Zakon stavljate se na stranu svih onih koji BiH smatraju neuspjelim projektom".

"Zakon propisuje takve procedure i daje takve nadležnosti istom onom MUP-u koji nas poziva na saslušanja kada odemo proučiti Fatihu svojim najmilijima. Takav MUP će dobiti ekskluzivno pravo da vrši reviziju prebivališta", dodao je Salihović.

Asmir Bungur i Admir Velić, članovi Koalicije iz Modriče i Bratunca, također su govorili o štetnosti Zakona za sve povratnike, ali i dijasporu.

"Pozivam delegate u Domu naroda da ne dozvole da Zakon prođe", kazao je Bungur.

Velić je dodao da se očito toleriše samo biološko prisustvo povratnika u RS-u, a svako njihovo političko djelovanje se nastoji u korjenu sasjeći. "Trebate znati da smo imali zakone koji su trebali štititi povratnike, ali odredbe tog zakona su izmanipulisane, a šta će tek biti sa ovim. Bošnjaci imaju, recimo, pravo da imaju nacionalnu grupu predmeta u školama, ali je to u praksi drugačije. Kada npr. u nekoj sredini ima dovoljno povratničke djece, onda se ta djeca 'razbacaju' u odjeljenja sa srpskom djecom, tako da ne mogu ostvariti ovo svoje pravo. Gore varijante su da područne škole sa bošnjačkom djecom jednostavno budu ukinute", naveo je Velić jedan od primjera teške situacije s kojom se ova populacija susreće.

"Prvi mart" će do kraja mjeseca, u zavisnosti od toga šta će se desiti sa ovim Zakonom, odrediti kako će dalje djelovati.

"Šta god da se desi to je odluka Zlatka Lagumdžije i Fahrudina Radončića od onog momenta kada su odlučili podržati ovaj Zakon. Nas su SDP i SBB kontinuirano i bezočno lagali, imam dokaze da sam ih kontaktirao dan uoči odlučivanja o zakonu na Vijeću ministara i dobio sam najčvršće uvjeravanje da ga neće podržati. Šta se promijenilo u roku od 24 sata ne znam, ali slagali su nas brutalno", rekao je Suljagić.

Posjeta logoru Kravice

Novinarima su se obratile i članice srebreničkih udruženja žrtava, Munira Subašić, Hatidža Mehmedović i Kada Hotić. One su također pozvale na neusvajanje zakona, ali i svjedočile o napadu na njih prilikom posjete bivšem logoru Kravice.

"Bilo je udaranja. Nas 15-ak majki su udarali laktovima, izvadile smo i ljekarsko uvjerenje koje o tome svjedoči. Od nas žele napraviti Palestinu i Čečeniju. Molim vas dignite glas i budite na strani pravde i pravednosti", kazala je Subašić.

Mehmedović je dodala kako su majke i porodice žrtava uvijek uredno prijavljivale nadležnima obilaske mjesta stradanja.

"Rekli su da se Kravica ne može posjetiti jer ne da načelnik Općine Bratunac, ja sam rekla da ga pozivam da s nama obilježi to stradanje, a ako ne bude htio neka nas ubije, kao što su naše najmilije ubijali, ali da mi idemo", kazala je Mehmedović i dodala da je kombinirkama presjekla žicu kako bi se moglo prići i obilježiti stradanje ubijenih civila i da je spremna za to odgovarati ako to neko smatra krivičnim djelom. "Žao mi je samo što privode ove momke koji s tim nemaju ništa", dodala je.