BiH
4

Prvi mart: Nova puštanja na slobodu osuđenih ratnih zločinaca

FENA
Koalicija "Prvi mart" danas je pravosudnim institucijama, parlamentarnim političkim strankama, međunarodnim misijama i ambasadama u BiH uputila analizu Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH, usvojenog na Domu naroda, koji se 5. decembra treba naći na dnevnom redu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

U analizi, "Prvi mart" upozorava da se u zakon uvodi presedan. Naime, kako se dodaje, cilj izmjena je osigurati direktnu primjenu pojedinačnih presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima Maktouf i Damjanović za sve osobe osuđene za ratne zločine po Krivičnom zakonu BiH, a o kojima Evropski sud za ljudska prava nje raspravljao.

"Ovdje ponavljamo citat iz presude Evropskog suda: “Sud želi potcrtati da njegova zadaća nije da razmotri in abstracto da li je retroaktivna primjena Zakona iz 2003. godine na predmete ratnih zločina sama po sebi nekompatibilna sa Članom 7 Konvencije. Ovo pitanje se mora ocjenjivati za svaki predmet pojedinačno, uzimajući u obzir konkretne okolnosti svakog predmeta i, posebice, da li su domaći sudovi primijenili zakon čije su odredbe najpovoljnije za optuženog", saopćeno je iz Koalicije "Prvi mart".

U tom smislu, naglašavaju, nastavit će upozoravati javnost, kako na grešku učinjenu puštanjem na slobodu osuđenh za ratne zločine i genocid: Slobodana Jakovljevića, Aleksandra Radovanovića, Branislava Medana, Brane Džinića, Milenka Trifunovića, Petra Mitrovića, Nikole Andruna, Milorada Savića, Mirka (Špire) Pekeza i Mirka (Mile) Pekeza, tako i na opasnost da se ovaj propust proširi na širi krug osuđenika te im se pruži prilika da po puštanju na slobodu napuste BiH prije ponavljanja postupka.