{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prvi mart: Nova puštanja na slobodu osuđenih ratnih zločinaca

F
29.11.2013. u 13:29
4
10
Prvi mart: Nova puštanja na slobodu osuđenih ratnih zločinaca
4
Prvi mart: Nova puštanja na slobodu osuđenih ratnih zločinaca
Koalicija "Prvi mart" danas je pravosudnim institucijama, parlamentarnim političkim strankama, međunarodnim misijama i ambasadama u BiH uputila analizu Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH, usvojenog na Domu naroda, koji se 5. decembra treba naći na dnevnom redu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.
U analizi, "Prvi mart" upozorava da se u zakon uvodi presedan. Naime, kako se dodaje, cilj izmjena je osigurati direktnu primjenu pojedinačnih presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima Maktouf i Damjanović za sve osobe osuđene za ratne zločine po Krivičnom zakonu BiH, a o kojima Evropski sud za ljudska prava nje raspravljao.

"Ovdje ponavljamo citat iz presude Evropskog suda: “Sud želi potcrtati da njegova zadaća nije da razmotri in abstracto da li je retroaktivna primjena Zakona iz 2003. godine na predmete ratnih zločina sama po sebi nekompatibilna sa Članom 7 Konvencije. Ovo pitanje se mora ocjenjivati za svaki predmet pojedinačno, uzimajući u obzir konkretne okolnosti svakog predmeta i, posebice, da li su domaći sudovi primijenili zakon čije su odredbe najpovoljnije za optuženog", saopćeno je iz Koalicije "Prvi mart".

U tom smislu, naglašavaju, nastavit će upozoravati javnost, kako na grešku učinjenu puštanjem na slobodu osuđenh za ratne zločine i genocid: Slobodana Jakovljevića, Aleksandra Radovanovića, Branislava Medana, Brane Džinića, Milenka Trifunovića, Petra Mitrovića, Nikole Andruna, Milorada Savića, Mirka (Špire) Pekeza i Mirka (Mile) Pekeza, tako i na opasnost da se ovaj propust proširi na širi krug osuđenika te im se pruži prilika da po puštanju na slobodu napuste BiH prije ponavljanja postupka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: