BiH
32

Prvi mart: Apelacijom riješiti pitanje negiranja bosanskog jezika

FENA
Koalicija "Prvi mart" zatražila je od člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića da podnese apelaciju Ustavnom sudu BiH u vezi s dopisom Pedagoškog zavoda Republike Srpske kojim se zaposlenici u osnovnim školama u ovom bh. entitetu upućuju da umjesto termina "bosanski jezik" upisuju "bošnjački jezik" u đačke knjižice i druge dokumente.

"Nastavak politike ignoriranja problema u RS-u, kršenja ljudskih prava te prepuštanje da se reakcije na ove događaje svedu na peticije, dopise i saopćenja za javnost, odraz su potpunog odsustva volje za rješavanje ključnih pitanja borbe protiv etničkog čišćenja i diskriminacije na prostoru RS-a", saopćeno je iz Koalicije "Prvi mart".

Kako tvrde u ovoj koaliciji bošnjačka povratnička zajednica je prepuštena sama sebi, zatvorena u političkom sistemu koji ne priznaje obaveze iz Dejtona poput proporcionalne zastupljenosti etničkih grupa u policijskim strukturama, diskriminira pri zapošljavanju u javne organe, ignorira zahtjeve nevećinske zajednice u općinskim strukturama, zanemaruje osnovna prava i slobode povratnika.