26. godišnjica
512

Prvi korpus slavi rođendan: U centru Sarajeva postrojeni bivši borci sa zastavama Armije RBIH

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Ministarstvo za boračaka pitanja Kantona Sarajevo i boračka udruženja KS prigodnim manifestacijama obilježavaju 26. godišnjicu formiranja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Prvog dana obilježavanja godišnjice, jučer je odata počast šehidima i poginulim borcima na mazarjima Kovači, kod Alipašine džamije i Stadionu, te grobljima Lav, Sveti Josip i Sveti Marko.

Današnji porgam manifestacije počeo je 15.30 sati na Trgu Prvog korpusa svečanim postrojavanjem veterena iz brigada Prvog korpusa sa zastavama Armije RBiH. Učesnici defilea su zatim krenuli do mezarja na Kovačima, a veterani su uz put položili cvijeće na Spomeniku ubijenoj djeci Grada Sarajeva i žrtvama NOR-a pred Vječnom vatrom.

Manifestacija će biti završena Akademijom u amfiteatru memorijalnog kompeksa Kovači od 18 do 19.15 sati.

Prvi korpus ARBiH formiran je 1. septembra 1992. godine u Sarajevu na prijedlog načelnika Vrhovne komande Oružanih snaga RBiH generala Sefera Halilovića, po odluci vrhovne komande OSRBiH, Predsjedništva RBiH i predsjednika Alije Izetbegovića.

Korpus je dao veliki doprinos u odbrani grada Sarajeva i BiH. Tri brigade iz ovog Korpusa ponijele su časne nazive "slavna", a četiri počasne nazive "viteška". Od pripadnika Prvog korpusa ARBiH 472 borca su nosioci navećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan", a od tog broja je 238 posthumno, 29 pripadnika Prvog korpusa odlikovano je najvišim državnim priznanjem od strane Predsjedništva BiH i 19 pripadnika ratnim priznanjam "Srebreni štit". Na časnom i slavnom putu borbe za slobodu 6.585 boraca Prvog korpusa je ugradilo svoje živote u temelje BiH.

Za doprinose odbrani Grada Sarajeva i BiH Prvom korpusu je dodijelna kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva.