Liberalizacija viza
0

Prvi izvještaj o napretku do 1. septembra

FENA
Prvi krug dijaloga o liberalizaciji postojećeg viznog režima Evropske unije za građane Bosne i Hercegovine iskorišten je za razjašnjavanje svakog od 43 uvjeta koje je Evropska komisija ispostavila zvaničnom Sarajevu u Mapi puta od 5. juna ove godine.

“Ovo je bila prilika da iz prve ruke čujemo šta Evropska komisija očekuje od bosanskohercegovačke strane o svakom od zahtjeva iz Mape puta”, izjavio je glavni bh. pregovarač o liberalizaciji viza Samir Rizvo.

On je pojasnio da je BiH ovaj put obavezana da do 1. septembra Evropskoj komisiji dostavi detaljan izvještaj o ostvarenom progresu o svim preduvjetima iz Mape puta, kao i o planiranim aktivnostima i rokovima “u kojima ima namjeru da realizira neki od postavljenih uvjeta”.

Nakon toga, Evropska komisija će do sredine novembra izraditi svoju procjenu o napretku, nakon čega će se prije kraja godine zajednički ocijeniti ovogodišnji učinak te na temelju toga biti isplanirane buduće aktivnosti.

Najtežim dijelom posla u prvoj fazi implementacije Mape puta Rizvo vidi u “uopćenosti nekih od preduvjeta Evropske komisije” o čemu se tokom prvog kruga dijaloga o liberalizaciji viza najviše i razgovaralo.

“U Mapi puta su posebno uopćeno navedeni uvjeti iz oblasti saradnje na suzbijanju organiziranog kriminala, korupcije, droge i drugih vidova prekogranične ilegalne trgovine, zatim u vezi s koordinacijom aktivnosti između policijskih službi i drugih državnih agencija, te o razmjeni informacija između policije i tih agencija”, izjavio je Rizvo i pojasnio da je riječ o “vrlo širokom spektru pitanja na osnovu kojih je do sada bilo teško procijeniti obim evropskih očekivanja”.

On je izjavio da je nakon ovog dijaloga o Mapi puta “sada sve mnogo jasnije bez obzira na količinu posla i odgovornosti koje su postavljen epred BiH isto kao i pred druge zemlje zapadnog Balkana”.

Kao i obično, ni ovaj put nije bilo riječi o rokovima do kada bi građani BiH mogli biti oslobođeni viznih tortura, ali se nezvanično procjenjuje da bi do kraja ove godine trebali biti ispunjeni svi uvjeti za izdavanje biometrijskog pasoša, za jedinstvenu kontrolu sigurnosti putnih isprava te za uspostavljanje zajedničke koordinacije između svih državnih organa i službi zaduženih za kontrolu kretanja ljudi, nadzor nad državnim granicama i sigurnost putnih isprava.

Iz izvora Evropske komisije Radio DW saznaje da će proces liberalizacije viznog režima sve do potpunog ukidanja viza iz Bruxellesa biti koordiniran u paketu za sve zemlje zapadnog Balkana i da će se težiti “sinhronizaciji takvog procesa u svim zemljama regije” kako se ne bi dogodilo da je neka od zemalja na bijeloj, a druga na crnoj šengenskoj listi.

“Umjesto potpune liberalizacije viza, to bi otežavalo kontrolu kretanja ljudi i umanjilo efekte cijelog projekta o bezviznom režimu”, izjavili su isti zvaničnici Evropske komisije.