BiH
0

Prvi helikopter sletio u krug Kliničkog centra Sarajevo

NINA
Sanitetski helikopter je od danas stavljen u funkciju i na raspolaganje Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, čime je službeno uspostavljen vertikalni transport bolesnika i pacijenata u taj klinički centar.

Za početak ovoga projekta zaslužno je Federalno ministarstvo odbrane koje je izdvojilo 110.000 KM za prenamjenu letjelice koja je bila u njihovu posjedu i za potrebnu medicinsku opremu.

Svoje zadovoljstvo ovim događajem nije krio direktor Kliničkog centra u Sarajevu doc.dr. Faris Gavrankapetanović, napomenuvši da je aktivna zračna evakuacija pacijenata jedno od obilježja savremenih medicinskih ustanova i da će se na taj način poboljšati kvalitet usluga KC-a u Sarajevu, jer će biti moguće brže dopremiti stradale iz nepristupačnih područja čime će njihove šanse za preživljavanjem biti veće.

Ministar zdravstva u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Tomo Lučić je pozdravio konačni početak realizacije ovog projekta, naglasivši kako će brži pristup bolnici smanjiti smrtnost i stupanj invaliditeta potencijalnih pacijenata. Ministar Lučić je spomenuo važnost uspostave vertikalnog transporta pacijenata u urgentnim slučajevima, kazavši da je ovaj korak značajan i za ukupni razvoj i poboljšanje razine medicinskih usluga u većem bh. entitetu.

U ime Federalnog ministarstva odbrane, partnera u implementaciji uspostave vertikalnog transporta pri Kliničkom centru, ministar Miroslav Nikolić je istaknuo da se radi o humanom projektu koji nudi višu razinu sigurnosti i medicinske zaštite građana. On je kazao da su zadaće vojnih snaga očuvanje teritorijalnog integriteta, sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama i pomoć civilnim vlastima, te da je usprkos teškom materijalnom stanju u Vojsci FBiH odlučeno pomoći Kliničkom centru Sveučilišta u Sarajevu, što je doprinos tog ministarstva jačanju civilnog društva i stvaranju nove stranice u historiji medicine u našoj zemlji.

Nikolić je rekao da je za sada bilo moguće izvršiti promjenu namjene samo jednog vojnog helikoptera u svrhu medicinskog angažiranja, apeliravši na sve institucije da se aktivnije uključe u projekt i pomognu daljnji napredak i poboljšanje usluge vertikalnog transporta na dobrobit svih građana u Federaciji, ali i čitavoj Bosni i Hercegovini.