Opet postavljaju ploče
0

Prvi dio radova u Ferhadiji gotov za pet dana

Piše: N. Jamaković
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Radovi na sanaciji i zamjeni popucalih kamenih ploča u sarajevskoj ulici Ferhadija, na dionici Mango - Slatko ćoše, bit će potpuno završeni za pet dana, potvrđeno je za Sarajevo-x.com u Općini Stari Grad, koja finansira radove.

"S izvođačem, firmom 'Mibral', proširili smo ugovor, pa će oni čim završe ovu dionicu, nastaviti raditi na sanaciji ulice Ferhadija do apoteke, prema Štrosmajerovoj ulici. Tada ostaje da se sanira dio od Volksbanke do Tržnice, odnosno granice s općinom Centar, za što je novac planirala izdvojiti Gradska uprava", rekla nam je Almedina Lojo iz Službe za informisanje Općine Stari Grad.

Radovi od Manga do apoteke neće dugo potrajati, jer je riječ o kratkoj dionici. Općina će ukupno za dio od Slatkog ćošeta do apoteke platiti "Mibralu" 16.500 KM.

"U septembru ili oktobru je planiran početak rekonstrukcije dijela od Volksbanke do Tržnice. U toku je izrada projektne dokumentacije, a planirano je da se radi kompletna rekonstrukcija, podizanje starih ploča, betoniranje podloge i postavljanje novih ploča debljine osam centimetara", rekla nam je Lojo.

Vrijednost ove investicije je, prema njenim riječima, oko 310.000 KM, a dinamika radova zavisit će upravo od plasmana novca koji treba osigurati Grad Sarajevo.

Emir Suljagić, glasnogovornik Gradske uprave Sarajeva, je za Sarajevo-x.com istakao da je Grad u ovoj godini planirao 309.000 KM za sanaciju Ferhadije, te da na raspolaganju za taj posao ima još 200.000 KM, koje su ostale od rekonstrukcije Bezistana.

"Imamo obećanje načelnika starogradske općine Ibrahima Hadžibajrića da će Općinsko vijeće na majskoj sjednici ustupiti nadležnost nad Ferhadijom Gradu, kako bismo mogli pristupiti sanaciji. Odmah nakon toga mi ćemo, već u junu, raspisati tender za izbor izvođača radova, koji bi najvjerovatnije trebali početi u septembru ili oktobru, na dionici Volksbanka - Tržnica", rekao je Suljagić.