Pozvao na mir
3

Prvi čovjek policije Srbije tvrdi: Ogoljenim nasiljem žele preuzeti vlast

D. Be.
Foto: Zoran Ilić/RAS Srbija
Foto: Zoran Ilić/RAS Srbija
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Nebojša Stefanović kazao je da se u Srbiji dešava situacija koja se može opisati kao ogoljeno nasilje s ciljem preuzimanja vlasti mimo svakog demokratskog načina.

"Mogli ste vidjeti, od prvog trenutka, kroz postupke ljudi koji su došli ispred Doma narodne skupštine i u drugim gradovima, potpuno mirno ponašanje policije koja je bila potpuno povučeno i trpila gađanje bakljama I kamenicama. Policija je i tada bila uzdržana, čak i kada su zasuti na najužasniji način i izloženi pokušaju linča, a sve da bi neko došao na vlast mimo volje naroda", kazao je.

Stefanović tvrdi da je policija krenula s intervencijom kada je nasilje postalo neizdržljivo i kada im je život bio u opasnosti.

"Imamo videosnimke šta je sve bacano na policiju, u Novom Sadu molotovljevim koktelom, pa čak i lopatama. I ovaj protest koji niko nije ni prijavio i koji je nezakonit, epidemiološke mjere niko ne poštuje. Zašto to kažem? Zato što se ovdje vidi da nije riječ o koroni ni mjerama, ni državnoj politici ni bilo čemu suštinski već samo o nasilju. Njima je trebao sukob s policijom koja je branila državnu imovinu", dodao je.

Stefanović je kazao da je do 23 sata povrijeđeno 10 policajaca, a jedan je zadobio dva preloma nogu.

"Ovo je za mene najteži dan u mom životu. Danas sam sahranio svog oca. Ali moram reći da Srbija nikada neće izgubiti od ovakvih ljudi", rekao je.

"Kakav monstrum morate biti da nekome oduzmete život zato što čuva imovinu svih nas?", pitao se.

Ministar policije je kazao koliko god neki nasiljem pokušavaju riješiti stvari to većinski narod u Srbiji neće prihvatiti kao ideju i da to nikada neće pobijediti.

"Svako ko bude pokušao da se obračunava, ne samo s pripadnicima policije, nego sa svojom zemljom, paleći imovinu Beograda, Niša, Novog Sada i Kragujevca bit će procesuiran", dodao je.