BiH
12

Prve procjene: Rudari su umrli usljed gušenja metanom i ugljendioksidom

Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Za dva do tri sata se očekuje da će iz jame Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica biti izvučena još dva tijela poginulih rudara, a tijelo petog rudara će najvjerovatnije biti izvučeno sutra. Oko 17 sati danas izvučena su dva tijela te su prebačena u prosekturu zeničke bolnice.

Nuraga Duranović, glavni rudarski federalni inspektor, potvrdio je novinarima u Zenici da su tijela dvojice rudara izvučena i da će za dva do tri sata biti izvučena još dva tijela.

"Kada je u pitanju peti rudar, mogu reći da je utvrđena mikrolokacija gdje se on nalazi, ali ne možemo iz tehničkih razloga u isto vrijeme ići prema njemu, pa čim završimo sa izvlačenjem ove dvojice, ići ćemo i prema njemu", kazao je Duranović.

On je izjavio da se akcija izvlačenja tijela neće prekidati sve dok svi ne budu izvučeni. Na pitanje šta kažu prvi pokazatelji, kako su rudari stradali, Duranović je kazao da je smrt najvjerovatnije nastupila usred gušenja metanom i ugljendioksidom koji se istisne u rudarske prostorije nakon gorskog udara. Svakako tačnu informaciju o tome kako je nastupila smrt rudara dat će obdukcija.

Nuraga Duranović, glavni rudarski federalni inspektor (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Nuraga Duranović, glavni rudarski federalni inspektor (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)

"Očekujemo da ćemo u toku sutrašnjeg dana završiti ovu akciju izvlačenja tijela. Radi se u veoma teškim uvjetima, ali završit ćemo ovo", dodao je.

Kada je u pitanju istraga, glavni federalni inspektor je potvrdio da će ona svakako uslijediti kako bi se ispitalo šta se zapravo dogodilo.

"Istrage će svakako biti, to je naša zakonska obaveza", kazao je Duranović.

Članovi spasilačkih ekipa koji su izašli iz jame novinarima su kazali da su uvjeti izvlačenja tijela rudara veoma teški te da se čine veliki napori u ovoj akciji.