Roditelji zabrinuti
57

Prvačići u Kantonu Sarajevo bi ove godine mogli ostati bez besplatnih udžbenika

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Već nekoliko dana roditelji djece koja će školske 2017/2018. krenuti u prvi razred zabrinuti su zbog informacije da ove godine neće biti dodjele besplatnih udžbenika.

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro kazao je za Klix.ba kako je Ministarstvo obrazovanja i nauke KS donijelo odluku da ove godine neće kupovati udžbenike, osim za djecu koja su socijalno ugrožena.

"U obrazovanje treba ulagati i ono treba biti dostupno svoj djeci. Ne treba oduzimati od jedne stvari kako bi se novac preusmjerio na drugu, već ulagati dodatna sredstva, jer to nije novac koji ide radnicima ili pojedincu, već za napredak za djecu i napredak obrazovanja. Nije uredu da mijenjamo praksu svake godine, mijenjamo nastavne planove i programe i da svake godine imamo neku generaciju koja je oštećena", rekao je Sivro.

Istakao je kako u osnovnim školama postoji određeni fond udžbenika za prvi razred osnovne škole koji se može iskoristiti i da Ministarstvo obrazovanja KS treba iskomunicirati s direktorima škola kako bi saznalo koliko ima očuvanih udžbenika, jer bi to značilo da ne moraju kupovati u punom kapacitetu.

"Mi smo ih iskritikovali i nakon toga je ministar Elvir Kazazović kazao kako je zakazao sastanak s premijerom KS Elmedinom Konakovićem kako bi vidjeli da li se mogu izdvojiti sredstva za nabavku udžbenika. Prema ovoj odluci, udžbenike bi dobila samo socijalno ugrožena djeca, a skrb o njima ne treba voditi Ministarstvo obrazovanja, već Ministarstvo rada i socijalne politike i općinske službe koje su dužne da im osiguraju sva prava", rekao je Sivro.

Prema odluci Ministarstva obrazovanja KS, 50 posto sredstava bilo bi uloženo za nabavku ormarića u školama, dok bi 50 posto bilo uloženo za kupovinu udžbenika za socijalno ugroženu djecu.

Ministar Kazazović je u izjavi za Klix.ba kratko rekao kako informacija da neće biti besplatnih udžbenika nije tačna, ali nije dao nikakve dodatne informacije.