Komentari (48)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
bolje gladan nego hladan
Ekonomija Srbije kao i u BiH sve i svašta se prodaje sve i svašta se jede. Ali zato smo Srbi , Bošnjaci ili Hrvati yebo sve ostalo i ekonomiju EU
Sve su gljive jestive, a neke samo jednom..
PROSLE GODINE BI OVO BILA KORONA
Sa 72 godine nema sanse da ima vid na blizu dovoljno dobar da moze determinisati ispravno gljive... Na zalost zapad nas je doveo na nivo Eritreje pa ljudi u borbi za opstanak zanemaruju oprez... Zlatno pravilo je ne experimentisi sa gljivama koje ti nisu DOBRO poznate! Ne postoji ni Mikolog koji sa 100% sigurnosti moze determinisati manje poznate gljive!
Odgovorni su i oni koji kupuju,a ne znaju što kupuju,skoro svaka gljiva ima otrovnu dvojnicu,tako lisišarka zavodnicu,blagva muharu...
Blagva nema dvojnicu, samo dobro glup covjek moze zamjeniti Blagvu za Muharu! U ostalom Muhara nije smrtonosna nego je halucogena!
Žalosno,otkazivanje bubrega ili ciroza jetre,trovanje krvi to može biti uzrokovano samo najgorim gljivama koje su jako prepoznatljive ali kada čovjek ostari odlazi i vid i pamet.
Na dozivotnu je!!!
Zelena pupavka! Prva gljiva koja se mora dobro nauciti kako izgleda ako želiš da bereš gljive. Ima i drugih otrovnica, ali od ove se teško ziv ostane!
Nisam ljubitelj gljiva al sam čuo da svaka jestiva ima svoju zamjenu koja je otrovna Zato ako hoću gljive za picu . kommbinaciju sa piletinom samo Šampinjoni iz prodavnice.
Lisicarke rastu u ljetnim mjesecima ima ih do kraja avgusta. Vjerovatno je doslo do zamjene sa otrovnom zavodnicom. Rudnjaca ima dvojnicu, otrovnu pecurku, koja nije smrtonosna. Izaziva probavne smetnje. Kupovati gljive u rasutom stanju je ooasna avantura.
Čak treba izbjegavati vrati i jestive gljive u okolini otrovnih. Barem pet, šest metara... Posebno one najotrovnije.
Nikad ne bih kupio gljive na pijaci zbog toga. U trgovini da. Berem samo one za koje sam 1000% siguran. Znači vrganje, lisičarke, mliječnice i crne trube. Iako sam dosta naučio od Edina Mujkanovića na YouTubeu ali bolje ne.
Pa i prodavnice nabavljaju gljive koje neko bere u šumi . I sve kada znaš o gljivama možeš da pogriješiš .