Općina Centar
187

Prva žrtva opsade Sarajeva Suada Dilberović dobija spomen-obilježje kod Medicinskog fakulteta

Klix.ba
Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i dekanesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu Almira Hadžović-Džuvo potpisali su danas protokol o realizaciji granta kojim Općina Centar iz svog ovogodišnjeg budžeta izdvaja 15.000 KM za izgradnju spomen-obilježja studentici Suadi Dilberović koja je poginula na Vrbanja mostu početkom rata.

Sam datum potpisivanja sporazuma nije slučajan, jer je na današnji dan prije 25 godina studentica pete godine Medicinskog fakulteta Suada Dilberović poginula od snajperskog hica tokom antiratnih demonstracija koje su organizovane 5. aprila 1992. godine. Nekoliko minuta kasnije poginula je i Olga Sučić, službenica Skupštine RBiH.

Inicijativu za podizanje ovog spomen-obilježja u parku ispred zgrade Medicinskog fakulteta je pokrenula dekanesa Almira Hadžović-Džuvo, koja je bila najbolja prijateljica stradale Dilberović i tog kobnog dana je bila sudionik dešavanja na tadašnjem mostu Vrbanja. Ovom prilikom je dogovoreno da se organizuje prezentacija projekta za predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar.

Završena je izrada idejnog rješenja, koje je Medicinskom fakultetu ustupljeno bez naknade, te je sada na redu, osim rješavanja administrativnih pitanja i raspisivanje javnog poziva za odabir najpovoljnijeg izvođača za izgradnju spomen - obilježja.

Ovom prilikom je načelnik Ajnadžić naglasio da Općina Centar podržava sve projekte koji su od značaja za društvenu zajednicu i da je spreman uvijek pružiti svaki vid podrške i pomoći.

"Ponosni smo što smo partneri u izgradnji spomen-obilježja u čast Suade Dilberović koja je kao studentica Medicinskog fakulteta u Sarajevu u aprilu 1992. godine zajedno sa Olgom Sučić poginula na tadašnjem Vrbanja mostu tokom mirnih antiratnih demonstracija", kazao je Ajnadžić.

Ovom prilikom su Ajnadžić i Hadžović-Džuvo pozvali i Parlament BiH koji je pravni sljednik institucije u kojoj je radila Olga Sučić, da poduzmu aktivnosti kako bi se i njihovoj nekadašnjoj uposlenici podiglo spomen-obilježje u okolini institucije u kojoj je radila.