Aida Obuća
66

Prva premijerka iz Goražda najavila planove na čelu kantonalne vlade

FENA/Klix.ba
Aida Obuća (Foto: Klix.ba)
Aida Obuća (Foto: Klix.ba)
Bosanskopodrinjski kanton (BPK) dobio je prvu premijerku u historiji ovog kantona. Aida Obuća (SDA), prva je žena koja obnaša premijersku funkciju i na prostoru Federacije BiH.

U razgovoru za Fenu ističe da je njeno imenovanje na ovu odgovornu funkciju dokaz da podrška ženama nije samo deklarativna. Dvadeset dana nakon imenovanja Vlade BPK na čijem je čelu, Obuća iza koje je dugogodišnje političko iskustvo, naglašava da se nije pokajala što je prihvatila ovu ponudu.

"To je prije svega velika čast za mene kao osobu da jedna velika partija kao što je SDA ponudi ženu da bude premijerka Vlade BPK. Dugo sam razmišljala o ovoj ponudi a na kraju sam prihvatila i ne kajem se. Mislim da sam učinila pravu stvar i donijela pravu odluku iz razloga što smo kao SDA pokazali da u potpunosti dajemo podršku ženama i da ta podrška nije samo deklarativna, već da se i u praksi, kada su neke bitne funkcije u pitanju, daje prednost i kvalitetu i ženama. Drago mi je da je i šira društveno-politička javnost ovo imenovanje pozitivno ocijenila. I lično sam zadovoljna jer aktivna sam u političkom životu BPK-a već više od deset godina, što kroz Gradsko vijeće, što kroz Skupštinu BPK, ali smatram da ukoliko se žele konkretno odraditi određene stvari i dati potpuni doprinos poboljšanju života na području našeg kantona, onda je to upravo ova 'vruća' premijerska pozicija. Posla će biti puno, ali ja sam 'radoholičar', volim da radim. Ministri koji su imenovani u sastav Vlade BPK dobro me prate i ja se nadam da će to u konačnici uroditi plodom - ističe Obuća.

Za razliku od njenog imenovanja, sastav Vlade BPK je komentarisan na različite načine. Uprkos osudama javnosti za pojedina imenovanja mladih ministara bez radnog iskustva, kao premijerka stala je u njihovu odbranu.

"Jesam i to ću opet ponoviti. U potpunosti stojim iza svakog ministra koji je imenovan u Vladi BPK. Kritike javnosti bi uvijek bilo, bez obzira da li se radilo o mladim ili nešto iskusnijim ljudima. Prednost ove vlade je što je ona puna energije i mladalačkog elana. Iskustvo ćemo možda nadomjestiti mi neki koji smo se duže vremena bavili politikom, pa će to biti jedna dobitna kombinacija. Dakle, ovo je bukvalno spoj mladosti i iskustva kada je u pitanju Vlada BPK Goražde. I drago mi je da smo i tu učinili iskorak. Vlade u prethodnim sazivima imale su jednu ili dvije ministrice, mi sada imamo tri žene u Vladi BPK, tako da je ovaj kanton prvi kada je ta rodna ravnopravnost u pitanju", kaže Obuća.

Svjesna je da je pred kantonalnom vladom mnogo posla i velika odgovornost te navodi da su prioriteti u ovom mandatu prije svega finansijska stabilnost i dalji razvoj BPK. U tom smislu, očekuje adekvatnu podršku viših nivoa vlasti.

Naglašava da se bez finansijske stabilnosti ne može dalje raditi. Zatečena je, dodaje, jako teška situacija s puno neizmirenih obaveza i to je nešto na što će se fokusirati u narednom periodu, da se u skladu s finansijskim prilivima odgovori i tim obavezama, onako kako zakon nalaže.

"Ponašat ćemo se domaćinski prema sredstvima u budžetu BPK, raditi uštede tamo gdje su one moguće, biti efektivniji i ekspeditivniji, a da u konačnici imamo zadovoljavajući rezultat. Neće biti lako štediti u situaciji kada nemate od čega da štedite, ali ovo je neki novi princip u radu vlade. Iskreno se nadam da će BPK imati adekvatnu podršku od viših nivoa vlasti, jer bez toga nema stabilnosti kantonalnog budžeta. Ovdje prije svega mislim na grant sredstva koja su nam prijeko potrebna i ona će, nadam se, biti u većem iznosu nego što smo imali u 2018. godini. To je jedna stvar, a druga je adekvatno praćenje projekata koji se delegiraju iz ovog dijela BiH čime će se takođe popraviti budžetska stabilnost našeg kantona", ističe premijerka BPK.