Vijeće ministara
612

Prva podjela u Predsjedništvu mogla bi se desiti uskoro, Bećirović će odlučiti o mandatu Krišto

S. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Borjana Krišto (HDZ) je prvi izbor za predsjedavajuću Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. To je najavio lider HDZ-a Dragan Čović, a njen mandat prije toga mora proći odluku Predsjedništva BiH.

Tu je situacija prilično izvjesna. Za potvrđivanje odluke dovoljna su dva glasa. Željko Komšić (DF) će, kako je i više puta do sada izjavljivao glasati protiv takvog prijedloga, zbog dobro poznatog odnosa DF-a i HDZ-a.

Tako da će za njeno imenovanje za mandatarku biti dovoljna dva glasa. Jasno je da će to podržati Željka Cvijanović (SNSD), a zbog koalicionog dogovora Osmorke sa HDZ-om to bi trebao učiniti i Denis Bećirović (SDP).

To će biti prva odluka gdje se može očekivati da se podijele Komšić i Bećirović, dvojac koji se predstavlja kao probosanska opcija.

Na osnovu koalicionog sporazuma koji je potpisan i čija se realizacija sprema vlast na državnom nivou bi trebale činiti stranke Osmorke te HDZ i SNSD sa partnerima. Optimistične najave govore da bi se državna vlast na državnom nivou mogla posložiti do kraja mjeseca.

A glas Bećirovića za Krišto će, kao i do sada u bh. političkoj javnosti vjerovatno izazvati novi val rasprava i tumačenja. Međutim, to u konačnici samo oslikava kompleksnu situaciju u kojoj djeluju sve stranke.

Tako je interesantno da je Bećirović jučer kritikovao Milorada Dodika zbog njegovog miješanja u vanjsku politiku BiH, isti dan kada je Elmedin Konaković u Banjoj Luci posjetio Dodika i s njim razgovarao o formiranju vlasti. To u određenoj mjeri najbolje ilustrira složenost političke zbilje u BiH.