Poruka Čoviću
147

Prva mostarska partija i ratni komandant Semir Drljević Lovac podržali DF i Komšića

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Komšićev narod je manjina u Sarajevu, kao što smo mi manjina u Mostaru, kazao je u obrazloženju podrške DF-u i predsjedničkoj kandidaturi Željka Komšića predsjednik PMP-a i ratni komandant Semir Drljević Lovac. Prva mostarska partija tako će na listama Demokratske fronte na ovim izborima prvi put učestvovati u izbornoj utrci.

Sinoć održana Vanredna skupština PMP-a uzrokovana je i izjavom Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH, kako izbora u Mostaru neće biti do 2020. godine, podsjetili su kako su oni to predvidjeli i kazali još 2016. godine ta kako je opozicija u pregovore ušla samo da bude alibi.

Predsjednik PMP-a Semir Drljević Lovac kazao je tom prilikom kako ta politička organizacija postoji već četiri i po godine, lokalnog je karaktera i još nije imala izbornih iskustava. Sporazumom koji je potpisan s DF-om dogovoreno je da će jedan njihov kandidat biti na listi za Skupštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona.

"Nas u te pregovore nisu ni zvali jer nemamo legitimitet izbora, kako da i imamo kad nije bilo izbora. Sad je takva situacija u vezi s ovim izborima, gledao sam neke Dodikove koji kažu da bi najbolje bilo da u Predsjedništvo uđu Čović, Radončić i Dodik, a ja mislim da bi to bila dženaza Bosne i Hercegovine. Odlučio sam dati na glasanje odluku da podržimo Željka Komšića", kazao je Drljević, a odluku je Skupština kasnije i podržala.

Kazao je kako Mostar živi u "hrvatskom", odnosno HDZ-ovom kantonu te je podsjetio da i pored sudskih presuda djeluje nelegalni komesar policije, djeluje nelegalni gradonačelnik, a i sve pravosudne funkcije drže ljudi iz HDZ-a. Najodgovornijim za to ocijenio je njihove partnere u vlasti – SDA.

"Ako živim u hrvatskom kantonu, ja ću da glasam i za hrvatskog člana Predsjedništva koji je građanska opcija. S druge strane, ovi bošnjački kandidati su partijski ljudi, vjerujem da neće raditi protiv države, tako da moj glas tu ne znači ništa za državu, za razliku od podrške Komšiću", pojasnio je Semir Drljević Lovac.