Promocija u Zenici
307

Prva monografija o Kulin banu u historiji BiH posthumno je djelo Saliha Jalimama

E. M.
Detalj s promocije knjige (Foto: E. M./Klix.ba)
Detalj s promocije knjige (Foto: E. M./Klix.ba)
Građani Zenice večeras su na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici imali priliku prisustvovati posthumnoj promociji knjige zeničkog profesora Saliha Jalimama “Kulin, veliki ban Bosne” koja ujedno predstavlja prvu monografiju o ovom banu u historiji naše države.

U organizaciji Udruženja za zaštitu intelektualnih i kulturnih vrijednosti “Zjenica” iz Zenice te profesora Filozofskog fakulteta u Zenici Mirze Džananovića koji je bio najbliži saradnik profesora Jalimama, večeras je ispisana nova stranica historije Bosne i Hercegovine s prvom monografijom koja je posvećena najznačajnijem srednjovjekovnom vladaru.

"Večerašnja promocija knjige je kapitalno djelo profesora Jalimama čija je funkcija trebala biti profesionalni testament. Nažalost, profesor Jalimam nije doživio promociju ove knjige jer je preminuo, ali ostali su ljudi koji su odlučili ovo djelo predstaviti javnosti. Ovo je specifična knjiga s obzirom na to da je ovdje biografija kakvih nema mnogo na bh. sceni, ali ovo nije samo biografija već priča o Bosni u srednjovjekovnom periodu, ali i afirmacija srednjovjekovne baštine u savremenom kontekstu”, izjavio je Džananović.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Dodao je da je profesor Jalimam uspio za svog života završiti tekst, a da je on radio na uređenju knjige.

"Ovo je kapitalno djelo i jedina monografija koja je posvećena jednom srednjovjekovnom vladaru. Potrebna je BiH, ne samo stručnoj već i široj javnosti. Jednostavna je jer je pisana običnim jezikom”, dodao je Džananović.

Profesor Dževad Drino i Remzija Kadrić večeras su uz Džananovića bili promotori ove knjige, a Drino je pojasnio da je profesor Jalimam oduvijek volio izazove te da je Kulin ban bio njegov najveći izazov.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Jalimam je vladao materijom, izvorima, vrelima, a uz svoje mentore magistarskog i doktorskog studija izrastao je u dobrog historičara. On je bio neprikosnoven, osoba koja voli izazove, a sve svoje izvore i utemeljene tvrdnje sa svojim osvrtom sabrao je u prvu, jaku, knjigu o Banu Kulinu o kojem je zaista veoma malo podataka u prošlosti”, pojasnio je Drino.

Promocija knjige već je dogovorena u Tuzli i to 21. decembra, a nakon toga i u drugim bh. gradovima. Džananović je zaključio kako će promocije biti upriličene vjerovatno i u zemljama regiona, prvenstveno komšijskim državama, u kojima je Kulin ban imao svoj djelić historije.